Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kudarcos orbáni családpolitika

A rettenetesen negatív számok tökéletesen igazolják: nem fognak pénzért szülni a nők.

Reichert János
2018. 02. 02. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokatmondó csend övezte az állami statisztikai szolgálat által közzétett legújabb demográfiai adatokat. A családpolitikájára igen büszke kormányzat és a sajtója mélyen hallgatott. Pedig nemrég elnevezték „a család évének” is 2018-at, igaz, rendezvények ez ideig nem voltak.

A tények fényében óriási kudarc az Orbán-kormány családpolitikája. A „családbarátság”, a százszor kommunikált kedvezmények – beleértve a töméntelen közpénzt felemésztő csokot is – nem jártak születésszám-emelkedéssel. Éppen ellenkezőleg: a csökkenés újra tendencia lett. A rettenetesen negatív számok tökéletesen igazolják, amit a családpolitikával foglalkozók előre megmondtak: nem fognak pénzért szülni a nők. Ugyanúgy, ahogy nem szültek régen sem. Az Orbán-kormány újkádárista intézkedései ugyanolyan eredménytelenek, mint a gyes, a gyed, a szocpol, a fészekrakó program és a többi volt.

Orbán Viktor 2013-as évértékelőjében azt mondta, „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni”. A kormányról a legfontosabb ítéletet a kisbabák mondták ki: míg 2002. január 1. és 2009. december 31. között 777 ezer baba született, addig Orbánék alatt (2010. január 1-jétől 2017. december 31-ig) csak 727 ezer. Ötvenezres mínuszban volna tehát a „családbarát” kormány akkor, ha 2017-ben 93 ezer baba született volna, de már az eddigi adatokból is világos, hogy 92 ezren sem voltak.

Vélhetően zavarja a kormányzatot a szavakban oly fontosnak hirdetett politika kudarca. Négy minisztérium is hallgatásba burkolózott, amikor rákérdeztünk, mit terveznek az egyre több külföldön születő magyar babával. Vagyis azzal, hogy a szülőképes korú magyar nők rohamosan növekvő számban és termékenységgel szülnek határainkon kívül.

Az Emmi sem nyilatkozott arról, hogy ténylegesen megkezdik-e, amit Novák Katalin családügyi államtitkár tavaly ígért: nevezetesen, hogy az idén január 1-jétől folyósítják a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatást minden külföldön szülő magyar nőnek, ha kéri gyermeke magyar állampolgárságát, azaz itthoni anyakönyvezését.

A kormányzatnak igen nagy szüksége van minden statisztikailag kimutatható újszülöttre. Ezért figyelemre méltó, hogy sem a külügy-, sem a belügyminisztérium, sem pedig a Miniszterelnökség nem hajlandó elárulni, miként anyakönyvezik a külföldön született gyermeket. A hazai anyakönyvezés ugyanis területi. Alapvetően minden „kisbabát” abban a közigazgatási egységben anyakönyveznek, amelyikben megszületett. Ugyanez bizonyára nem érvényes a külföldön születőkre, ám azt, hogy ők miként fognak bekerülni a hazai demográfiai statisztikába, igyekeznek homályban tartani.

A KSH előtt ezek a kisbabák mint magyarországi lakcímmel rendelkező személyek külföldön született gyermekei ismertek, és 2013 óta vannak ilyen adataik. Őket eddig nem vették bele a magyar születésszámba, számukat a demográfiai évkönyvekben publikálták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.