Az utolsó einstand

Kormányerővel nyomta át a parlamenten egy pártkatona a nagy margitszigeti üzletet.

2018. 03. 02. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Einstand, ezt is megszereztük! – ekképpen dörzsölhette a kezét a parlamentben a fideszes Szűcs Lajos, amikor a Fidesz–KDNP-többségű parlament egyik utolsó aktusaként elfogadtatta törvényjavaslatát a Margitsziget részleges beépítéséről. Mintha csak a Pál utcai fiúkból ismert Pásztorok egyike magasodott volna Nemecsek Ernő fölé, úgy állt a vitában szinte egyedül a padsorok közt az egykori sikertelen Pest megyei közgyűlési elnök. Üveggolyó helyett azonban a fideszes pártkatona a régi „Dózsa-stadionért” nyújtogatta a kezét. A nemzetközi teniszversenyekre hivatkozó, a környezetet nem kímélő gigalétesítményről szóló jogszabály joggal váltotta ki Tarlós István főpolgármester felháborodását.

A pusztuló teniszpályák helyének százszázalékos beépítésével – a hatósági, építésügyi, természet- és árvízvédelmi előírások figyelmen kívül hagyásával – egy 26 méter magas monstrumot húznának fel Budapest kiemelt zöld területére. Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke mindent bevetett: ő volt az előterjesztés benyújtója, bizottsági ajánlója, sőt frakciójának vezérszónoka is. Azonban legfeljebb a javaslatát olvasás és értelmezés nélkül megszavazó 129 képviselőtársát verhette át. Tarlós István szerint Szűcsünk nem mondott igazat, amikor arról beszélt a fideszes vezetőknek, hogy egyeztetett a városvezetéssel, sőt a főpolgármesterrel is. Tarlós azonban nem szereti, ha teljesen hülyének nézik, ezért elérte, hogy módosítanak a megalomán terveken. A főváros beleszólhat, hogy mi épüljön a néhány éve a fennhatósága alatt álló Margitszigeten.

A kormányt is becsapó, magányos harcos fideszes teniszlobbistáról szóló magyarázatot azonban nyugodtan elfelejthetjük. Hiába fogta állítólag a fejét a történtek miatt a margitszigeti törvény megszavazásakor Bulgáriában lévő Orbán Viktor, és hiába állt ki nem túl meggyőző módon a főváros mellett Rogán Antal. A parlamenti jegyzőkönyvek azt bizonyítják: a kabinet vastagon benne van a buliban. A plenáris ülésen ugyanis Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a törvényalkotási bizottság tanácskozásán pedig a szintén államtitkár Kara Ákos biztosított mindenkit, hogy hasznos lesz a vélhetőleg sok tízmilliárdos beruházás. Tán a tervezést és a kivitelezést is jó előre kiosztották az egyre növekvő áprilisi választási kockázatok miatt.

A harmadik Orbán-kormányban ugyanis elképesztő méreteket öltött az egy főre eső polihisztorok száma, gondoljunk csak a polgármesterként is milliárdos vállalkozónak felkent Mészáros Lőrincre, a kormányfő lányának kezével a fele királyságot is elnyerő Tiborcz Istvánra vagy a simán csak kötélbarát Garancsi Istvánra. Bármelyikük alkalmas arra, hogy a teniszstadionnak álcázott kongresszusi központ beruházását beindítsa, hogy egy esetleges új kabinetnek már ne legyen más dolga, csak fizetni, mint a katonatiszt. Közpénzből.

Szűcs Lajos a parlamentben azon túl, hogy a tenisz jótékony hatásait, az úgynevezett ATP-versenyek és a Davis-kupa-meccsek nemzetközi nézettségét ecsetelte, Babos Tímea és Fucsovics Márton eredményeivel büszkélkedett, az átöltözni sem tudó szigeti futókat sajnáltatta, végül is kinyögte: „Ez viszont egy nagyon komoly üzleti vállalkozás is.” A fideszes matador, aki egymaga vezényelte le az egynapos törvényalkotást, részletesen kitért a „konferenciaturizmus” előnyeire. Sőt az előzetes bizottsági vitában bedobott egy „atombombát” is, amely szerint a Margitsziget lesz a jövő évi Maccabi-világjátékok egyik fő helyszíne. Ez indokolja a határidők lerövidítését, azaz a törvényi, hatósági előírások elhagyását is.

Ahogy Lánczi Andrástól tudjuk, a Fidesz legfőbb politikája végső soron a korrupció, és mint azt Nemecsek Ernőkként mindannyian a saját bőrünkön érezzük, ennek az einstand is a része. Nem ma kezdték! Egyik legfőbb terepük a főváros, annak az érdekeire hivatkozva a XIII. kerülettől csaklizták el évekkel ezelőtt a Margitszigetet. Szűcs Lajos pedig menet közben bevallotta, hogy a teniszbizniszre már vagy nyolc-tíz éve feni a fogát a párt. Nem meglepő, így einstandolták Budapesttől a Városligetet, ahol most, akár egy terepasztalon, tologatják a múzeumaikat, kitépik, majd máshová ültetik a fáikat, cserjéiket. A budai Várban már 2010 után „Kuss lett a neve” az I. kerületi fideszes polgármesternek. A vizes világbajnokság pénznyelője, a Duna Aréna építése is a Dagály fürdő – üveggyöngyökkel elfedett – einstandolásával kezdődött, majd a Bálna került sorra. Utóbbira néhány éve még a főváros új szimbólumaként tekintettek. A milliárdokért nagy nehezen visszaszerzett építményt Lázár Jánosék már kinézték maguknak, s vinnék is bagóért.

Csakhogy Budapest után vasárnap Lázár „modern városa”, Hódmezővásárhely is közbeszólt: az einstandnak vége!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.