Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fék vagy motor?

Az ideáramló uniós milliárdok ellenére sem voltunk képesek nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni.

Erdősi Csaba
2018. 03. 10. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangoztatta: hamarosan a térségünk lesz Európa növekedési motorja. Optimista kijelentés. Nézzük, mi az alapja. Egy ország gazdaságának általános állapotát és növekedési ütemét elsősorban a bruttó hazai termékkel (GDP), illetve annak alakulásával írják le a szakemberek. A mutatót úgy számolják ki, hogy az adott területen – jellemzően egy országon belül – megtermelt javak, előállított termékek és szolgáltatások értékéből kivonják az előállításukhoz használt áruk és szolgáltatások értékét.

Sokan vitatják, hogy a GDP valóban alkalmas egy gazdaság helyzetének leírására, és igazuk van. Hiszen csupán összképet ad, az árnyalatok érzékeltetésére nem alkalmas. Nem mutatja meg a regionális eltéréseket, nem tesz különbséget az oly sokszor emlegetett „valódi hazai”, illetve a betelepült, külföldi hátterű cégek teljesítménye között, elfedi a gazdaság szerkezetének esetleges torzulásait, és nem tükröz semmiféle szociális aspektust. A közgazdászok emiatt egyéb mutatók alkalmazásával is kísérleteznek, de ezek – mint például az elhíresült boldogságindex és társai – erősen szubjektívek, nem összevethetők. Szokták listázni az országokat az ott élők egészségi állapota, várható élettartama szerint is, amely rangsorokat jószerével ugyanazok az országok vezetik, amelyek a bruttó hazai termék tekintetében is elöl állnak. Úgyhogy

jobb híján a GDP alakulását vizsgálva próbálhatjuk megválaszolni, ment-e előbbre a magyar gazdaság 2010 óta, és ha igen, mennyivel.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat többféle feldolgozásban közli a tagországok GDP-jének alakulását. Ezek egyike személyekre lebontva ismerteti az adatokat. Az egy főre eső éves GDP idehaza a 2010-es 9900 euróról 2700 eurós emelkedéssel 12 600-ra nőtt 2017 végére. Sok ez vagy kevés? Attól függ, mihez viszonyítjuk. Nézzük, mit értek el közben térségi vetélytársaink, a másik három visegrádi ország. Kezdjük Varsóval. Az egy főre jutó lengyel GDP ugyanezen időszakban 9400 euróról 12 100-ra emelkedett. Ötszáz euróval állunk most jobban – pont annyival, amennyivel 2010-ben előrébb voltunk. A növekedésünk ebben az összevetésben hajszálra ugyanannyi. Szlovákia viszont 12 400 euróról – csaknem onnan, ahol mi most állunk – indult, ezt tornászta fel 2017-re 15 600-ra. Ez koponyánként 3200-as növekedés. Jóval nagyobb, mint a miénk. Csehországban is ennyivel nőtt az egy főre jutó GDP, de ők magasan, 18 100 eurón állnak. Az Európai Unió egészére a legfrissebb adatunk 2016-os.

Ekkor 29 200 euró, több mint kétszer annyi GDP esett a közösség tagjaira, mint amennyit idehaza sikerült előállítanunk, míg a növekedés 2010-hez képest 3700 eurós.

A számok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság valóban fejlődött a harmadik Orbán-kormány hét esztendeje alatt, de a növekedés ütemét tekintve elmaradtunk az Európai Unió egészétől. Pedig az országnak juttatott központi források történelmi esélyt nyújtottak arra, hogy felpörgessük a fordulatszámot. A kérdés az, hogy ha az ideáramló milliárdok ellenére sem voltunk képesek nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni, mi lesz akkor, amikor már nem támaszkodhatunk a brüsszeli mankóra, a korábban – például irányított közbeszerzésekkel – eltékozolt eurók pedig nem fialnak újabb centeket.

A növekedés kapcsán tanulságos kitérni arra is, hogy a vizsgált időszakban hányan teremtették meg az összterméket. Nos, 2017-ben bő háromszázezer fővel többen álltak alkalmazásban, mint hét esztendővel korábban. Ez örvendetes. Ám a csaknem 12 százalékkal több „munkáskéz” nagyjából 27 százalékkal növelte a GDP-t, ami azt jelzi, hogy a termelékenységünk ugyan javult valamelyest, de sokkal kisebb mértékben a kívánatosnál. A növekedési fordulathoz nem elég a munkahely teremtés. Olyan munkára van szükség, amelynek nagy a hozzáadott értéke, és az összeszerelés nem ilyen.

Ha megnézzük, hol keletkezik egy termelési láncon belül az igazi haszon, azt látjuk, hogy az elején és a végén – vagyis a fejlesztés és az értékesítés viszi a prímet.

A közbülső tevékenység, vagyis a gyártás természetesen elengedhetetlen, de komoly hozzáadott értéket nem teremt. Nagyon kevés a jele annak, hogy a kormány érti ezt az összefüggést. Az ellenkezőjére több. Gondoljunk csak a merev szakképzési rendszer erősítésére a rugalmas felsőoktatás kárára.

Matolcsy György legutóbbi víziója szerint rövid idő alatt, 2030-ra utolérjük a közösség egészének átlagát, 2050-re pedig Ausztriát is. Aki akar, higgyen a jegybankelnöknek, ám az elmúlt évek felzárkózási tempója nem ad okot ilyen reményre. A gyorsabb növekedéshez olyan versenyképességi javulásra lenne szükség, amelynek csíráját sem fedezhetjük fel a jelenlegi rendszerben. Gyökeres változtatások nélkül Magyarország nem motorja, fékje lesz az európai növekedésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.