Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tisztelet a polgárnak!

Lázár esete jól érzékelteti, miért nem szeretik a demokráciát a politikusok. Különösen a fideszesek.

Torba Tamás
2018. 03. 12. 20:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hideg februári vasárnapon a szavazóhelyiségekben megjelent a sokak által kihaltnak vélt polgár – a Fidesz legnagyobb rémületére. Hódmezővásárhely polgárai elöljárót választottak. A város lakói egyszersmind úgy döntöttek: itt az ideje egy fontos üzenet megfogalmazásának és elküldésének. Címzettje a várost és környékét egy ideje saját hűbérbirtokának tekintő és eszerint viselkedő Lázár János volt. Az ország egyik legarrogánsabb politikusa teljes mellszélességgel állt ki a regnáló alpolgármester mellett, vele együtt zsarolt, fenyegetett, vagy éppen hízelegve ígért 130 milliárdos fejlesztést, modern várost, fűt-fát. Az eredmény akár Lázár politikai karrierjének végét is jelentheti. A Fidesz (eddig) egyik legerősebb városában bekövetkezett vereség ugyanis előrevetít néhány következményt.

Fontos megjegyezni, hogy egyetlen közvélemény-kutatás vagy politikai elemző sem várta azt, ami történt. Szerintem ennek fő oka, hogy az úgynevezett elemzők és véleményvezérek fejéből rég kiveszett a választópolgár fogalma, pontosabban ennek helyes értelmezése. Számukra ugyanolyan váratlan volt az embertípus megjelenése a vásárhelyi urnáknál, mint a kormánypárt és Lázár János számára. Ők bizton hittek abban, hogy Magyarországról kivesztek a felelős, önálló véleményt alkotni képes választók. Ezért volt meglepetés, hogy pont egy ilyen erős Fidesz-bástya dőlt le. Az összeomláshoz az ellenzéknek – a Jobbikon kívül – vajmi kevés köze volt. A baloldal bölcsen távol tartotta magát a kampánytól. Fontos tényező, hogy a győztes jelölt maga is helyi kötődésű, hiteles, konzervatív értékrendű polgár, aki mellett olyan, szintén hiteles, becsületes, a közösséget szolgáló, nem kegyúrként viselkedő polgármesterek léptek fel, mint Köteles László vagy Molnár Róbert. Csak olaj volt a tűzre, hogy ezekről az emberekről Lázár János lekicsinylő stílusban beszélt.

A fentiek nyomán született meg az ismert eredmény, azzal a hozadékkal, hogy kiderült: a magyar választópolgár – nem véletlenül használom ezt a kifejezést sokszor – él és létezik. És elege van. Elege van a kormánypárti politikusok mérhetetlen arroganciájából és abból, hogy hülyének nézik őt. De egyik-másik ellenzéki párt hiteltelenségéből is. Hogy egy példát mondjak: mire számít az az MSZP, amelynek országos listáján előkelő helyen áll Veres János volt pénzügyminiszter, az ország mérlegének meghamisítója?

Elege van a polgárnak abból a mentalitásból is, ami Lázár Jánosra és sok más fideszes politikusra az elmúlt négy évben annyira jellemző volt. Lázár helyi ügyeit a lakosság jól ismeri. Például azt a frankalapú kötvénykibocsátást, amelynek következtében Vásárhely a mai napig közel négymilliárd forinttal tartozik a hitelezőknek. A kibocsátás idején a polgármestert Lázár Jánosnak hívták. Ő más fideszes önkormányzatokkal együtt lelkes híve volt a 2010 óta már ördögi eszköznek tekintett devizahiteleknek. A konstrukciót egyébként egy a Fidesz-kormány idején hivatalba lépett jegybankelnök hagyta jóvá. Ez oly mértékben volt népszerű a fideszes önkormányzatok között, hogy képesek voltak letiltatni minimum egy olyan újságcikk megjelenését, amely a devizaárfolyamok változásából eredő kockázatra kívánta figyelmeztetni az egyik, éppen kötvénykibocsátásra készülő megyei önkormányzatot. Ez az ügy és sok más, a közvagyont megvámoló disznóság most kiderül. Bizony előfordulhat, hogy háromszor verik ezt le Lázár Jánoson. Aki a választási kudarc óta láthatóan elvesztette a fonalat, és ámokfutásba kezdett. Azért, mert életpályája nem készítette fel a helyzet kezelésére. Számára érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a választópolgárok nem kívántak együtt dolgozni az emberével.

Egy évtizedekig építgetett politikai karrier egy nap alatt is zátonyra futhat. Lázár esete jól érzékelteti, miért nem szeretik a demokráciát a politikusok. Különösen a fideszesek. Azért, mert így járhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.