Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Történelmi lecke

Ha Orbán Viktor így felelt volna nálam, akkora elégtelent kap, hogy kilóg a naplóból.

B. Molnár László
2018. 03. 21. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848-as forradalom 170. évfordulójának ünnepére készülődvén fogadásokat kötöttünk arról, vajon hány szó vagy mondat fog Petőfiről, Táncsicsról, a márciusi ifjakról, Kossuthról, az első magyar kormányról szólni március 15-én. Azokról, akik igazi hazafiként cselekedtek. Akik számára valóban Magyarország volt az első. Legoptimistább tippünk sem szólt hat-hét mondatnál többről. Utóbb kiderült: így is többet gondoltunk politikusainkról a reálisnál. Legfeljebb annyiban volt fontos nekik hőseink említése, hogy versenghettek, ki kinek a kizárólagos örököse. Ami mindennél szomorúbb: a miniszterelnök beszédében maga március 15-e csupán egyszer lett megemlítve. Azon az egyen kívül még az MTI sem talált egy további mondatot sem benne, amely 1848-ról szólt volna. Pedig ez a nap az egyik legszentebb nemzeti ünnepünk. (A teljes igazsághoz tartozik, hogy az ellenzék sem vitte túlzásba a forradalom és a szabadságharc felidézését, ők is szinte kizárólag aktuálpolitikai üzeneteiket mantrázták.)

Eredeti szakmám történelemtanár, így felfigyeltem néhány „pontatlanságra”, ami a kormányfői beszédben elhangzott, bizonyítva, a szónok számára nem a tények fontosak, hanem csak az, hogy minél nagyobbakat mondjon. Nézzük az egészen más miatt – elégtétel stb. – történelmivé vált beszéd történelemmel foglalkozó részeit!

„Andrássy Gyula miniszterelnököt halálra ítélte a bécsi császár, II. Rákóczi Ferenc száműzetésben halt meg, Kossuth Lajost elűzték a labancok, Tisza István miniszterelnököt lelőtték a kommunisták. Sohasem ment könnyen, de a végén mégis mindig mi győztünk. Végül csak hazaküldtük a szultánt a janicsárjaival, a Habsburg császárt a labancaival, a szovjeteket az elvtársaikkal.”

Már ebben a rövid részben hemzsegnek a hibák. Ha Orbán Viktor így felelt volna nálam, akkora elégtelent kap, hogy kilóg a naplóból. Miért is? Vegyük sorra! Olyan, hogy bécsi császár, nincs. Soha nem is létezett. Ezzel szemben osztrák császár viszont volt. (Esetleg bécsi császárzsemle is.) Kossuth Lajos helyett II. Rákóczi Ferenc harcolt a labancokkal – bár annyi azonosságot felfedezhetünk, hogy mindkét történelmi nagyságunk vezetett szabadságharcot a Habsburgok ellen. Így Kossuthot sem a labancok száműzték – akik amúgy sem osztrákok, hanem császárhű magyarok voltak a XVIII. században. A vegyes megítélésű Tisza István miniszterelnököt sem kommunisták, hanem a frontról hazatért katonák ölték meg – az őszirózsás forradalmat nem illik összekeverni a Tanácsköztársaság kommunista diktatúrájával. A kormányfő által vázolt hatalmas győzelmeket sem magyar hadak aratták: a törököket a Szent Liga szorította ki az országból, amelynek a Habsburg Birodalom, Velence, a Lengyel–Litván Unió, Bajorország, Oroszország, Brandenburg és Szászország volt a tagja (de Thököly Imre például a törökök szövetségese volt akkoriban). A Habsburg császárt az első világháborút lezáró béke „űzte ki” az országból, megszüntetve a dualista államot. A szovjet hadsereg kivonása a két ország 1990. március 10-i megállapodása után rövidesen elkezdődött, és több mint egy évig tartott. Harci cselekmények nélkül, szerencsére.

Valaki azért átnézhette volna a beszédet. Ha másért nem, a szakmai hiúság kedvéért. S talán szólhatott volna arról is, hogy nem illik a magyar haza megmentőjeként szónokló kormányfőnek papírból olvasnia a Himnuszt. (Emellett az ellenzékieknek is illett volna tudniuk, hogy Petőfi Sándor nem írt Talpra, magyar! verset, annak a költeménynek éppen 170 éve Nemzeti dal a címe.)

Hát igen: összességében alighanem az ünnep méltóságára kellett volna több hangsúlyt helyezni. De ahogy Orbán Viktor mondta: „A ti életetekben is eljön a pillanat, és rá fogtok ébredni, hogy kell egy hely, egy nyelv, egy otthon, ahol az ember az övéi között, biztonságban és szeretetben leélheti az életét”. Ne feledjük, április 8-án is jöhet egy ilyen pillanat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.