Akivel Szent László üzen

Bakay Kornél előadásainak címe kísértett roppant céltudatosan: Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.

Domonkos László
2020. 05. 27. 10:00
null
Budapest, 2013. november 19. Bakay Kornél régész-történész a Magyarország és Kazahsztán: közös múlt, közös jövõ címmel megrendezett kétnapos konferencia megnyitóján az Országház Delegációs termében 2013. november 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedves volt és szerény, amikor bejött a szerkesztőségbe. Akiket nevük-hírük megelőz, sokszor úgy érkeznek, mint az ego-cunami speciális kelet-közép-európai változata: öntudatuk süvít, stílusuk eget-földet elsodor, föllépésük összedönt és rombol, egész énjük – úgy tűnik – minden létezőt magával visz. Csak rokonszenvünket nem.

Ő nem ilyen volt. Úgy jelent meg ott a Trianoni Szemle angyalföldi redakciójában, mintha egyenesen valamelyik Árpád-házi királyunk udvarából toppant volna a Rózsafa utcába. Méltóságteljes volt, finom és határozott, nyájasságában világokat lebíró eszmék hatalmának tudatát hordozó és csöndes eltökéltséggel büszke. (Volt, van neki mire. Bőven.)

Bakay Kornélt alighanem Szent László küldhette személyesen.

Amint jobban és alaposabban megismerhettem, már akkoriban is, mindvégig vagy évtizede megjelent összegyűjtött tanulmányainak és előadásainak címe kísértett, makacs fenséggel, roppant céltudatosan: Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.

Merthogy az, tényleg.

Sajó Sándor címadó sorai olyan elképesztő koncentráltsággal vannak jelen Bakay Kornél grandiózus életművében, hogy az ember elégedetten hátradőlve konstatálhatja, új összefüggésekbe helyezetten ízlelgetheti a latin szóösszetételt: ecce homo, íme az ember. Igen, íme az ember. Ez is az ember. Vagy talán igazából ez az ember. Erre képes, így, ilyen kitartással, ilyen sziklaszilárd nemzeti eltökéltséggel, ekkora tudósi tisztességgel, ilyen hithű, mélyen átélt eszmevilággal, hatalmas műveltséggel-felkészültséggel, mindent lebíró erővel. László Gyula, a nagy előd-mester, több mint két évtizede igen-igen elégedetten pillantgat le legnevesebb tanítványára: igen, valahogy így kell… Nem öblös-fennhangon szavalva hanem tenni – és megmutatni…

Produktumokkal. Munkával. Teljesítménnyel. Légyen szó kettős honfoglalásról a mesternél vagy nála a talán legnagyobb elért tudományos eredményről: Szent László somogyvári első sírhelyének és a király által Koppány várában emelt bencés templomnak és monostornak a megtalálásáról és feltárásáról.

Szent László nemese – tíz évvel ezelőtt, hetvenedik születésnapján vaskos kötetben ezzel a címmel köszöntötték barátai-tisztelői, Andrásfalvy Bertalantól Kallós Zoltánig, Döbrentei Kornéltól Szervátiusz Tiborig, Kocsis Istvántól Papp Lajosig, megidézve a régi szép dunántúli mondát, miszerint az úton elalvó Szent László kocsikerekének kiesett szögét egy áldozatkész, hű híve saját ujját a tengelybe helyezve pótolta és így szaladt a kocsi mellett, míg a király föl nem ébredt – László jutalmul nemessé tette, az ő testi és lelki leszármazottai Szent László király nemesei. Igazi Bakay Kornél-i genealógia. Igazán valódi, a legtöbbet elmondó családfa.

Akivel Szent László üzen, annak nyolcvanadik születésnapján pedig szinte lehetetlen számbavenni a Bakay ­Kornél-i pálya páratlan gazdagságát, egész kincsestárát. Harmincnál több önálló kötet, több tucat tanulmány, feltárt magyar emlékek sora, őstörténet, történettudomány, magyar mondák és a magyar cserkészet története, magyar múlt, magyar jövő, helyünk Európában – közben mindig ott, ahol lennie kellett: előbb az MDF, azután a MIÉP, Csurka István oldalán… Hogy azután kissé magára hagyták? Alighanem a nagy király súghatta neki a mondatot: „A ma kisebbsége holnapra többség is lehet.” És mint tudjuk, a jövő tényleg elkezdődött.

Életműve 2008 óta a magyar örökség része. Mondhatnánk: majdhogynem – ez a legkevesebb. Igen: Szent László Bakay Kornélnak árulta el, hol volt első nyughelye a hőn szeretett Somogyországban, elsusogott még neki egy-két létfontosságú, nemzetet megtartó sugallatot, azután elküldte ide, ebbe a mostani hazába – így jutott el a mi szerkesztőségünkbe is – , és véle üzen: mutassa föl, indokolja-magyarázza, magyarnak lenni mennyire és miért is büszke gyönyörűség. Ezért illeti meg különleges köszönet és köszöntés: éltesse a magyarok külön Istene még sokáig. Nagy királyunk, Szent László segedelmével.

A szerző író

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.