Csak a smink más

„Pontosan látom, hogy számos Szamuely él közöttünk.” – Az álnok jelen erőnek erejével le akar beszélni a visszapillantásról.

2021. 04. 03. 9:00
null
20210128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Kossuth téren a Momentum debreceni politikusai közös sajtótájékoztatót tartanak a 2022-es választásokkal kapcsolatban. képen: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Fotó: KISS ANNAMARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon merengek, hogy ebben a túlpörgött világban merenghetek-e még egyáltalán. Illő-e elmélázni múlton, régi időkön, vagy már mindennek a máról kell szólnia, mert ezt parancsolja a megsűrűsödött jelen. (Bár a Mélyszántást éppen a merengésre találtam ki annak idején: mélyebbre ásni a szokottnál, megforgatni a talajt. Átgondolni, jó-e az irány, s mit mond a múlt, a tapasztalás.)

Az álnok jelen erőnek erejével le akar beszélni a visszapillantásról. Ne nézz hátra, töröld el a múltat, a jelennek élj. Hogy miért? Mert ha visszanézel, múltba tekintesz, a végén ráébredsz, hogy a világ, a történelem ismétli önmagát. Csak a smink változik, nincs új a nap alatt.

A múltat végképp eltörölni! Ismerős, ugye? Hogyan is mondta a liberális ötletgazda, boldogult Saul Alinsky? „Tartsd fenn a nyomást! Támadj, támadj, támadj minden irányból! Sose hagyj esélyt a tántorgó szervezetnek a pihenésre, átcsoportosításra, talpra állásra.” Ne hagyd abba a támadást, sugallta a romlott ember, hiszen ha időt hagysz, az ellenfeled ráébred, hogy ósdi a trükköd. Ne hagyd hát a múltat, a történelmet megismerni!

Egy színész minapi nyilatkozatát olvasom. Resetár Dániel Szamuely Tibort alakította Stefka István és Csurka Dóra nemrég bemutatott dokumentumfilmjében, A halál népbiztosában. Alaposan belemerült, szinte rabja lett a szerepnek. Ráébredt valamire. „Azokat a párhuzamokat, amiket le lehet vonni Szamuely mint ember és a mostani kor Szamuelyjei között, azt le kell vonni – magyarázza az interjúban. – Így, hogy »jártam benne«, pontosan látom, hogy számos Szamuely él közöttünk.”

Kár, hogy a többség nem is tudja igazán, ki volt Szamuely Tibor. Legföljebb annyit tud, hogy egy ’19-es bukott kommunista, akiről régebben utcákat, tereket, laktanyákat is elneveztek. Nos, nekik ajánlom a bécsi Standard Ausztria pár évvel ezelőtti cikkrészletét az emberszabású hóhér utóéletéről. „Ausztria jelezte, hogy a népbiztost semmilyen körülmények között nem fogadja. Miután a határon elfogott Szamuely szíven lőtte magát, felmerült a kérdés, hol temessék el. A bécsújhelyi zsidó hitközség elzárkózott, a temető meg­gyalázásának tekintette volna, ha Szamuelynak nyughelyet biztosít. A Prager Tageblatt azt írta, az osztrákok átdobták a holttestet a határon, de amikor a magyar oldalon megtudták, kiről van szó, visszadobták, és ez öt-hat alkalommal megismétlődött. Végül elsőre Savanyúkút közelében, magyar területen temették el, közvetlenül a temető fala mellett, de kívül, ám ott sem maradhatott. Savanyúkút és a környező falvak lakói azzal fenyegetőztek, nem tűrik meg Szamuely holttestét, és kutyákkal fogják széttépetni. A holttestet exhumálták, és Sauerbrunn és Pötsching között egy titkos helyen temették el újra, máig nem tudni, hol.”

Szamuely-beszédekből is idézek a tájékozatlanabbaknak. Még a kommunisták hatalomra jutása előtt, 1918 májusában ezt írta a Szociális Forradalom című lapba: „Százszor rosszabbak, ezerszer kegyetlenebbek, könyörtelenebbek és vérszívóbb vadak leszünk, amikor ellenségeinkkel kell végeznünk! […] Burzsoák hullahegyein, lerombolt palotáin feldúlt birtokain keresztül vezet az út.” Az 1919-es győri beszéde már egy hóhéré: „A hatalom a mi kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. […] A vértől nem kell félni. […] Aki öklöt emel fel a proletariátusra, az aláírta a saját halálos ítéletét.” És így is cselekedett. Jöttek a Lenin-fiúk…

És két mai idézet. Fekete-Győr Momentum-vezér, miniszterelnök-jelölt: „Példát kell statuálni azokkal az emberekkel, akik ezt a rendszert működtetik.” Párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz ennél konkrétabb: „Megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.”

Nincs új a nap alatt. Hogyan is mondta a fentebb nyilatkozó színész? „Pontosan látom, hogy számos Szamuely él közöttünk.”

Nemcsak a vírus, az alja tömeg gyűlölete is fertőz, öl. Gyűlölet: gyűl-ölet.

*

De nem így fogom zárni ezt az írást, mégiscsak a nagyhétben vagyunk.

– Ne féljetek! – kezdte és zárta igehirdetéseit mindenkor az épp most (április 2-án) tizenhat éve elhunyt, azóta szentté avatott II. János Pál pápa.

Feltámadunk! – ez most a hívószó.

(Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Fotó: Kiss Annamarie)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.