idezojelek

Hamis cikkben vádaskodik a HVG

A mostani, hatékonyan működő, a magyar érdekeket szem előtt tartó, nem csak a nevében nemzeti bankot össze sem lehet hasonlítani az előzőkkel.

Cikk kép: undefined

Nemrégiben a HVG munkatársa, Farkas Zoltán hamis állításokat és félrevezető csúsztatásokat fogalmazott meg a fiskális és a monetáris politika elmúlt éveiről. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működésének céljait sikerült félremagyaráznia, és mivel a cikk (Soha nem látott mínusz a jegybanknál: ki a felelős, és mennyibe kerül ez nekünk?, február 9.) ­döntően az utóbbi intézményről szól, ezért fontosnak tartom azt, hogy egyenként végighaladjak a megfogalmazott hamis vádakon és megcáfoljam őket.

Amikor 2013-ban Matolcsy György kinevezésével új vezetés vette át a jegybank irányítását, az egyben egy teljesen új monetáris politikai szemléletmód kezdetét is jelentette. Akkorra egyértelművé vált, hogy a 2008–2009-es globális pénzügyi válság utáni jegybanki működés már sosem lesz olyan, mint korábban, hiszen az addigi keretrendszer már nem szolgálta jól a közérdeket. Ezt a tényt az MNB korábbi vezetése annak ellenére sem ismerte fel, hogy más jegybankok akkor már rég elkezdtek túllépni a korábbi dogmákon.

Az új szemléletmód és vezetés egyik leglátványosabb eredménye az volt, hogy törvényi céljainak megfelelően kezdett működni, egy olyan időszak után, amikor a jegybank sem inflációs, sem pénzügyi stabilitási céljait nem volt képes elérni.

Fontos leszögezni, hogy az MNB céljait a jegybanktörvény egyértelműen kijelöli. Ezek között sem akkor, de most sem szerepel az eredménycél. Ugyanakkor a jegybank által meghatározott monetáris politikának vannak következményei mind a gazdaság általános működésére, mind a jegybank számviteli eredményére nézve.

Az új jegybanki politika nem csak az ár- és a pénzügyi stabilitás helyreállításában, valamint a gazdasági felzárkózás újraindításában könyvelhetett el sikereket. Lépései a jegybanki eredményre is pozitív hatással voltak, amire abban az időszakban nagy szükség is volt. Rögtön az első évben a korábbi vezetés által 2013-ra prognosztizált 203 milliárdos jegybanki veszteséget nyereségbe fordította át. Az indokolatlanul magasan tartott alapkamat, illetve a szándékosan hamis számokra tervezett veszteség egyértelműen annak a megakadályozására irányult, hogy Magyarországot kivegyék az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, ez a kísérletük azonban elbukott, mert az új jegybanki vezetés felszámolta a veszteséget, ezáltal 2013 júniusában beszüntették az országunkkal szembeni eljárást.

Matolcsy György és munkatársai folyamatosan hangsúlyozták – a cikk állításaival ellentétben –, hogy az MNB-nek nem célja a nyereségesség. A HVG írása Surányi Györgyöt idézi, aki már ki tudja, hányadszor vádolja azzal az MNB-t, hogy a nyereséget sikerkritériumnak tekinti. Egy volt jegybankelnöknek nem megbocsátható, ha tudatlanságból vagy épp tudatosan félremagyarázza a tényeket. Szomorú, hogy Surányi György gyakorlatilag nem ismeri vagy nem akarja megismerni az MNB működését meghatározó alapvető dokumentumokat, így a jegybanktörvényt vagy az MNB alapokmányát sem, ezekben ugyanis egyértelműen benne foglaltatik, hogy mi a feladata a jegybanknak.

De voltaképpen miből és miért keletkezett a jegybanki nyereség? Miután az MNB levitte az indokolatlanul magasan tartott alapkamatot 7 százalékról 0,9, majd 0,6 százalékra, illetve bevezette az önfinanszírozást, gyakorlatilag azt érte el, hogy 200–300 milliárd forintot nem a pénzintézeteknek adott oda, hanem azt közösségi célokra fordította, osztalékot fizetett és eredménytartalékot halmozott fel.

A 2014-es 520 milliárdos rekordnyereség az MNB által kezdeményezett forintosítás aktív menedzselésének és sikerének volt köszönhető, ami a devizahitelesek sokaságát mentette meg. Egyszeri tételnek tekinthető, mivel ekkora nyereség soha nem volt azelőtt – és talán nem is lesz már, hiszen ha az infláció miatt magasabb a kamat, az befolyásolja a jegybanki nyereséget is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyszeri, kiugró méretű nyereségnek egyébként nagyjából a felét fordította a jegybank – az MNB közgondolkodási programjának keretében – a HVG cikkében szintén sokat emlegetett jegybanki alapítványok létrehozására, amelyek már régen bizonyították, hogy a sok-sok korábbi támadás és vádaskodás velük szemben mind alaptalan volt.

A mintegy évtizedes eredményes működés és a transzparens gazdálkodás után az alapítványokkal összefüggésben újfent nekiállni „köztörvényesezni” mélységesen felelőtlen és szánalmas próbálkozás.

Dicséretes ugyanakkor, hogy a cikk szerzőjének a jegybanki adatok böngészése közben sikerült azért rábukkannia arra is, hogy a jegybank hatszázmilliárd forintos osztalékot befizetett, de persze az elkerülte a figyelmét, hogy emellett – a jelenlegi infláció menedzselésére is felkészülve – még 208 mil­liárdos eredménytartalékot is képzett.

A HVG szakmai hozzáértést szinte egyetlen sorában sem felmutató „elemzése” végül „pénzpumpa” megnevezéssel illeti a pandémia okozta válságot kezelő jegybanki programot. Ez a program jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2020 elején nem omlott össze az ország a pandémia súlya alatt. A Magyar Nemzeti Bank intézkedéscsomagja nemzetközi összevetésben is az egyik legnagyobb forrást, szinte felfoghatatlan összeget, 11 ezer mil­liárd forintot biztosított a koronavírus megjelenése óta a magyar gazdaságnak. Ha ehelyett a jegybanki vezetés elkezdett volna már a járvány elején szigorítani – ahogyan ezt Surányi György szerette volna –, biztosan tönkretette volna a gazdaságot. Aki mégis ezt a megoldást látta volna jobbnak – és ehhez a meggyőződéséhez még komoly arcot is tud vágni –, az egész egyszerűen dilettáns.

A mostani, hatékonyan működő, a magyar érdekeket szem előtt tartó, nem csak a nevében nemzeti bankot egyáltalán nem lehet összehasonlítani az előzőkkel. Ez az új szemléletű aktív jegybank célzott programokkal (NHP, NKP), sikeres válságkezeléssel bizonyította, hogy működése nemcsak a kormány, de a magyar emberek, vállalkozások számára is jelentős értéket képvisel.

Elavult mércével kritizálni felesleges tevékenység. A válságok rámutattak arra, hogy a központi bankoknak az infláció alacsony szinten tartása mellett a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében már több téren is ki kell fejteniük a tevékenységüket. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi vezetése az intézményi feladatkörét, céljait, eszközeit is ennek megfelelően alakította ki, így ennek köszönhető, hogy olyan sikereket tudhat magáé­nak, amiknek a korábbi struktúrában működő MNB a töredékét sem tudta felmutatni.

A szerző közíró

Borítókép: A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8–9. szám alatt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.