idezojelek

Baloldali kétségbeesés választások előtt

Gyülevész baloldalunk sajnos nem okul. Ennek legfőbb oka az, hogy nem képes azonosulni a nemzetünkkel.

Cikk kép: undefined

Magyarország kormánya ma különösen elkötelezett a béke mellett, és felettébb fontosnak tartja, hogy ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. Egy nemzetnek teljesen normális alapállása a felesleges konfliktusok kerülése, a békés viszonyokhoz való ragaszkodás. Ennek az álláspontnak a helyességét olyan újkori történelmi tapasztalatok igazolják, amelyek hatalmas áldozatokat követeltek tőlünk, s amelyek arra intenek, hogy okuljunk belőlük.

Gyülevész baloldalunk sajnos nem okul. Ennek legfőbb oka az, hogy nem képes azonosulni a nemzettel, annak történelmét nem vagy csak felületesen ismeri, s akár háborúba is sodorná hazánkat, ha ezzel kivívná a nyugati megbízók elismerését. Amikor a baloldal hangadói militaristábbak a NATO-nál, amikor elébe akarnak menni a szövetség általuk elképzelt hadászati lépéseinek, akkor a lehető legveszélyesebb vizekre eveznek. Először is melléfognak, másodszor pedig nem a magyar választópolgárok érdekeit tartják szem előtt. Ostoba módon azt remélik, hogy magyar szavazókat nyerhetnek meg azzal, ha vélt külföldi érdekeknek próbálnak megfelelni. Ez a lehető legbutább és legveszélyesebb stratégia.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek közülük érzik, hogy rossz az irány, ezért ötletszerűen szembemennek azzal is, amit korábban állítottak. Ahogy közeledünk április 3-hoz, az országgyűlési választások időpontjához, a baloldalon egyre nagyobb a zűrzavar. Látszik, hogy nagyon szeretnék tudni, mi lehet a célravezető. Abban bíznak, hogy a sokféle ellentmondó elképzelés között talán akad olyan, ami eltántoríthatja a nemzeti oldal egy részét.

Az elmúlt években nem emlékszünk olyan esetre, amikor a baloldal konstruktív módon viszonyult volna valamely kormányzati lépéshez – támogatta vagy dicsérte volna azt. Most viszont, alig pár nappal a választások előtt, ez is megtörtént. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Bécsben, az osztrák liberális párt rendezvényén elismerte, hogy a jelenlegi helyzetben Orbán Viktor helyesen, egy NATO-tagállam vezetőjéhez méltó módon cselekszik.

Ehhez persze nem kellett különösebb éleslátás, mert időközben ismertté vált a nagyobb NATO-tagországok vezetőinek világháború-ellenes állásfoglalása. De azért ezt is megértük. Ha ezek után a baloldal a hátralévő napokban kijelenti, hogy az Orbán-kormány jól kezelte a migránshelyzetet és a koronavírus-járványt, jogosan léptette életbe a rezsicsökkentést, a gyermekvédelmi törvényt, a családtámogatást és más hasonló intézkedéseket, akkor ne csodálkozzunk. Ettől a baloldaltól ez is kitelik.

Aki most tapsol Kunhalmi Ágnesnek, látva az ő megvilágosodását, annak jusson eszébe, hogy egy hónappal ezelőtt ugyanez a hölgy − berlini tárgyalásait követően − még olyanokat mondott, hogy a német testvérpárt (SPD) bizakodik, mert „az unió­ban is tétje van annak, hogy a magyarok hogy döntenek április 3-án”. Elmondta továbbá, hogy Orbán Viktor az EU-n belül orosz és kínai típusú diktatúra kiépítésén dolgozik. „Nem véletlen, hogy Salvinivel, Le Pennel, Kaczynskivel és Morawieckivel akarna egy új pólust létrehozni, és próbál újra meg újra a választásokon olyan pozíciót elérni, ami az ő szélsőjobboldali világát erősíti.”

Kunhalmi Ágnes egy hónappal ezelőtt forradalmi hangulatról beszélt, amely a magyarországi baloldal térfelén érződik. „Négy évvel ezelőtt is többségben voltunk, csak nem voltunk egységesek, de most azok vagyunk” – jelentette ki. Kunhalmi véleménye szerint Orbán Viktor pár héttel ezelőtt még egy szélsőjobboldali világot erősített. Most viszont azt mondja, hogy helyesen, NATO-tagállam vezetőjéhez méltó módon cselekszik.

Hogy is van ez? Az „egységes” baloldal összekapaszkodik a karlendítős Jobbikkal, amely ellen több zsidó szervezet és vezető személyiség tiltakozik, ám Kunhalmi szerint mégis szalonképes. Orbán Viktor politikáját – amely élesen szemben áll a jobbikos szellemiséggel − viszont szélsőjobboldalinak minősíti. Aki ebben a gondolkodásban felfedezi a logikát, az szóljon. Nekem nem sikerült.

Közeledik a választás, a baloldal kétségbeesetten kapkod. Miniszterelnök-jelöltjük kínjában Orbán Viktort pereli, aki mondott róla valamit. Nevetséges.
Mi jöhet még? A baloldal bizonygathatná, hogy annak idején a határon túli magyarok kettős állampolgársága elleni kampányukat nem úgy gondolták, hogy Gyurcsány Ferenc rendőrsége tévedésből lőtte ki pesti polgárok szemét, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj elvétele tulajdonképpen népjóléti intézkedés volt.

Márki-Zay Péter is megrázhatná magát. Előrukkolhatna egy igazán merész húzással. Feljelenthetné önmagát, amiért kiforgatja a saját szavait.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.