idezojelek

Újabb lépés a szlovák–magyar megbékélés felé

Erősödik Szlovákiában az a felismerés, hogy nem volt ezeréves magyar elnyomás.

Cikk kép: undefined
Fotó: Molnár-Bernáth László

Régi igazság, hogy nem lehet ajtóstul törni egy házba. A szlovák–magyar megbékélés során is türelemre van szükség. Komoly reményekkel adtuk közre augusztus közepén a két nemzet összetartozásáról szóló nyilatkozatunkat, de egy ilyen nyilatkozat, mint sok más hasonló kezdeményezés, könnyen csak „egy fecske” maradhat, s hiába várunk aztán a „nyárra”.

Reményünk azonban most megalapozott. Magából a nyilatkozat szövegéből nem tűnik ki, de az elgondolás szlovák oldalról indult, és ez mindenképp új fejlemény. Biztató az is, hogy nemcsak távlatokban elérendő célokról van benne szó, hanem eredményekről is. 

Ilyen például az, hogy erősödik Szlovákiában az a felismerés, hogy nem volt ezeréves magyar elnyomás. Az egész nyilatkozat a párbeszéd szellemében íródott, s a jelek szerint ez sem marad üres szólam. 

A nyilatkozat szellemé­ben – kihasználva a vezekényi csata 370. évfordulóját – augusztus végén magyar–szlovák koszorúzást tartottunk a csatamezőn 1898-ban felállított emlékműnél és a törökök ellen vívott csatában elhunyt négy Esterházy sírjánál.

Ez a koszorúzás nem maradt néhány elkötelezett ember magánügye, az eseményen részt vevő Jaroslav Daniska ugyanis részletes cikket írt róla a Dennik Standard számára. A cikk ismerteti a csatát, azt, hogy a törökök háromszoros létszámbeli fölényük ellenére nagy veszteségeket szenvedtek, és hogy sok rabnak sikerült kiszabadulni a fogságból. A csata leírásában nincs semmi új. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt már Fényes Elek is megírta: „Vozokány mezején 26-ik aug. 1652-ben igen keményen megverték a magyarok a törököket, s ezen alkalommal 186 keresztény rabot szabadítottak meg. Azonban siralmas leve ezen győzelem a fényes érdemű Eszterházy családra; mert az elesett 48 magyarok közül 4 Eszterházy maradt a csatatéren, u. m. László, Kristóf, Ferencz s Márton.”  

Új azonban a cikk hangvétele: a magyar főurak nem gonosz elnyomók, ahogy a régi szlovák klisé alapján várható lenne, hanem hazájukért és azok polgáraiért életüket is feláldozni kész hősök. Új az is, ahogy a cikk kiemeli: e csatában magyarok és szlovákok együtt harcoltak a török ellen. 

A történelmi hűség kedvéért a szerző megemlíti, hogy háromszáz német muskétás is a Forgách Ádám vezette kis seregben harcolt. A magyarok végvári katonák voltak, és hozzájuk csatlakozott a környék parasztsága, akik viszont szlovákok voltak.

Vezekényt és környékét ugyanis már akkor is szlovákok lakták. Fényes Elek leírása (1851) szerint: Vezekény (Nagy-), (Velke Vozokány), Bars m. tót falu. Nem légből kapott állítás tehát, hogy közösen harcoltunk a közös ellenséggel. Tulajdonképp ezt kell tennünk ma is.

Az augusztus 26-i koszorúzás kis lépés a jó irányba. Egy ilyen esemény felidézése tartalommal tölti meg azt az általános kijelentést, hogy e két nép az elmúlt évszázadok során közösen építette, közösen védte a közös hazát. Bár a történelem vihara miatt a haza már nem közös, de a közösség – mindkét nép javára – új keretek között folytatható.

Ezeknek az új kereteknek azonban mindkét országban garantálniuk kell a kisebbségi jogok teljességét mind az egyes személyek, mind az egész nemzeti közösség számára.

A szerző a Charta XXI. Egyesület elnöke

Borítókép: a magyar Szent Korona másolata a XV. században épült koronázótemplom, a Szent Márton-dóm tornyának csúcsán, háttérben a vár (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.