idezojelek

Kabaré, hogy az amerikai nagykövet oktat minket sajtószabadságra

David Pressman hazarepült panaszkodni a magyarok „Amerika-ellenes retorikájára”.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
2023. 03. 14. 15:46
Fotó: Koszticsák Szilárd

Néhány napja történt, hogy David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hazaszaladt szülőhazájába, hogy elpanaszolja külügyminiszterének és más fejeseknek, milyen rosszul viselkedik Magyarország. A nagykövetség erről kiadott hivatalos közleménye így szól: 

A nagykövet találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel, akikkel megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát.

Ők tehát az áldozatok. A tízmilliós Magyarország bántja a majd félmilliárdos Egyesült Államokat.

Emésszük: magyar tisztviselőknek és a kormánypárti médiának „egyedülállóan Amerika-ellenes” a retorikája. Konkrét példákat nem említenek, így csak sejtéseink lehetnek, mi a fájdalmuk. Fölteszem, a fájásaik között szerepelhet a „dollármédiázás”, „dollárbaloldalizás”. Hogy a nemzeti kormány és a jobboldali sajtó nehezményezte (nehezményezni merészelte), hogy a tavalyi választási kampányban amerikai kormányzati körökhöz köthető pénzeszsákok több milliárd forintnyi dollárral tömték ki az ellenzéket, hátha hatalomra vergődik.

Különös. Tehát nem az a skandalum, hogy ilyen megtörténhetett (egy szövetséges ország választásába való durva beavatkozás), hanem ennek szóvá tétele. Gondolom, Pressman úr szerint az lett volna a helyénvaló, a „transzatlanti közös értékeknek” megfelelő eljárás, ha a magyar kormány megköszöni, hogy amerikai kormányzati dollárokkal meg akarták buktatni, és arra kéri Biden elnököt, próbálkozzon legközelebb is, hátha. S mivel nem ezt mondtuk, ráadásul fegyvereket sem szállítunk Amerika ukrajnai háborújába, továbbá olykor kifogásoljuk a napi szintű sértegetéseket, belpolitikánkba való beavatkozásokat, ezért hát mifelénk dúl az „Amerika-ellenesség”. Az a vétkünk, hogy védekezünk a pofonok, övön aluli ütések ellen. 

Az viszont nyilván a mélységes magyarbarátság, hogy Joe Biden még elnökjelöltként „banditának” nevezte Magyarországot. Pressman pedig tavaly júliusi szenátusi meghallgatásán arról hadovált, hogy Magyarországon „mélyen aggasztó trendeket látunk” az emberi jogok, a médiaszabadság és a jogállamiság tekintetében. „Ha jóváhagyják kinevezésemet, támogatni fogom azokat az erőfeszítéseket, hogy megvédjük ezeket az alapvető jogokat és transzatlanti értékeket” – tette hozzá. Diplomata, nagykövet ilyeneket nem mondhat. Helytartó igen.

Amit ideérkezése óta művel, az megint csak nem illeszthető a diplomácia keretei közé. David Pressman nem az Egyesült Államok itteni képviselőjeként viselkedik, helyette a magyar belpolitikában tunkol: kioktat, figyelmeztet, fegyelmez, megfedd, eligazít. S olybá tűnik, mintha szervezné a búbánatos magyarországi baloldalt, amely annyira kilátástalanul tehetségtelen, hogy egyedül a mellékhelyiséget sem találja. 

Magyarország, a magyar kormány nem Amerika-ellenes vagy Amerika-párti. Ahogyan nem vagyunk orosz- vagy ukránpártiak sem. Magyarpártiak vagyunk, ezért békét akarunk. Szívünk joga, hogy kimaradjunk az amerikaiak háborújából. S engedtessék meg, hogy tiltakozzunk, ha erővel bele akarnak minket rángatni.

Pressmanék közleményének üde színfoltja, hogy a „kormány által ellenőrzött média” Amerika-ellenességéről értekezik. Hogy milyen az a kormány általi ellenőrzés, nem tudom. Azt viszont tudom, hogy Michael Shellenberger és Matt Taibbi amerikai újságírók épp a napokban tettek vallomást az amerikai kongresszusban arról: az FBI és más kormányzati szervek hogyan cenzúrázták a közösségi média híreit, hogyan tiltottak ki onnan médiumokat és magánszemélyeket, akik nekik nem tetsző híreket osztottak meg. S ugyanez a Demokrata Párthoz kötődő maffia akadályozta meg a választási kampányban, hogy nyilvánosságra kerüljenek Biden narkós fiának ukrajnai ügyei. Eltüntették, kiradírozták a világhálóról Hunter Biden botrányát, hogy a papa hatalomra kerülhessen. S most ennek az Egyesült Államoknak a nagykövete oktat minket sajtószabadságra, késsel-villával étkezésre. Kabaré.

Pressman úr, jobb ha megbarátkozik vele: Magyarországon sajtószabadság van. Mi itt szabadon írhatunk az Egyesült Államok által elkövetett háborús agressziókról, színes forradalmakról, puccsokról, zavarkeltésekről. Szabadon írhatunk Biden fiának ügyleteiről, a dollárbaloldalnak küldött amerikai (kenő)pénzekről, az Északi Áramlat fölrobbantását föltáró Seymour Hersh cikkéről. Bármiről. Ha Pressman tótágast áll, akkor is megírjuk. Sőt, annál inkább.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc repülőtéren 2022. szeptember 2-á n (MTI/Koszticsák Szilárd)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.