idezojelek

Rémszarvasok

A norvég hatóságok a rénszarvasoknak is megtiltották a határátlépést Oroszországba.

Cikk kép: undefined

Na, szóval tényleg nem azért, mert megártott a hőség, vagy hűvösebb, vénnek való vidékre vágyom, vagy mert tagadhatatlanul befigyelt egy kis szabadság is, mialatt megpróbáltam némiképp kivonni magam az információözön adta lehetőségek végtelen tárházából, nos, nem ezért kezdek most mindjárt a rénszarvasokkal foglalkozni néhány gyorsan múló pillanat erejéig. Inkább azért, mert a felmerült probléma hordereje vetekszik a rovarevés lehetséges aspektusainak elemzésével, valamint azzal a kardinális kérdéssel, hogy milyen ábra legyen az európai budik ajtaján. És mielőtt belefognék, azt is ismételten le kell szögeznem, hogy a hír igaz voltáért még annyi felelősséget sem vállalok, mint David Lynch Albert viselkedéséért a Twin Peaksben.

Ugyanis a felröppentő ugyanazzal az erővel és lendülettel lehetett egy hivatásos fakenews-gyártó, Putyin pincsije, Zelenszkij macskája, Prigozsin szelleme, a mesterséges intelligencia, a Feröer szigeteki titkosszolgálat, a zuzmófelhasználó gyógyszeripar lobbistája, Robert de Niro, John Savage és Michael Cimino ügynöke, az Északi Áramlat Felrobbantóinak Anarchoszindikalista Bázisközössége, az FBI, a CIA, a KGB, Lyndon B. Johnson reinkarnációja, a Fehér Ház bolgár vécésnénije vagy éppen az AFP hírügynökség.

Maradjunk egyelőre az utóbbinál. Ők ugyanis azt írták a minap, hogy 

a norvég hatóságok közölték, korszerűsítik a kerítést Norvégia és Oroszország határának közelében, hogy ezzel megakadályozzák a rénszarvasok átkelését a határon. Az inkriminált szakaszon ugyan már létezik egy kerítés, amely arra hivatott, hogy megakadályozza a jószágok összevissza kóricálását, jogsértő magatartását, illegális határátlépését

– és valószínűleg azért is, nehogy a végén még rosszul legyenek a diktatúra poshadt és egyben áporodott levegőjének belélegzése ­miatt. Ámde az utóbbi időben annyira legatyásodott a határzár, hogy a rénszarvasok előbb körülröhögték, és csak aztán ballagtak át békésen diskurálva a túloldalra. De még mielőtt elmerülnénk a népmesei elemekben, váltsunk át a hivatal nyelvezetére, nem árt az néha, ha netalántán elkanászodnánk és elfelejtenénk, hol lakik a Jóisten.

Szigorúan tilos a határátlépés Oroszországba, a rénszarvasok számára is.

Ez áll állítólag a Norvég Mezőgazdasági Igazgatóság közleményében. A kétségtelenül előremutató direktívára az szolgáltatott okot, hogy ez év eleje óta több tucat rénszarvas lépte át a norvég–orosz határt, hogy a Murmanszk környéki Pasvik természetvédelmi területen legeljen egy jóízűt, mintegy igazolva azt a közhellyé nemesedett, ezért aztán mélységesen igaz tételt, mely szerint a szomszéd kertje mindig zöldebb. De természetesen, a rénszarvasokkal ellentétben, az oroszok sem mennek a szomszédba, ha – világ- és atomháború lágyan lengedező előszellője ide vagy oda – egy igazán fontos, már-már atrocitásszerű jelenséggel találják szembe magukat a tundrán.

A rémes rének garázdálkodására ugyanis mintegy válaszképpen több millió dolláros kártérítést követeltek a norvég államtól, mondván: a magukból kivetkőzött és magukról megfeledkezett állatok felfalják Oroszország Anyácska mohakészletének jelentős részét, megrágcsálják a bokrokat és letapossák a talaj növényzetét, ami erózióhoz vezet, és végső soron dögletes pusztulást hoz a békés tájra.

Ezért a tisztelt igazgatóság új kerítés építését rendelte el egy hét kilométeres szakaszon, amelynek várható költsége mintegy 3,7 millió korona, azaz nagyjából 345 ezer dollár. Ez egyébként nem is akkora tétel, ennyiért a totálisan dzsentrifikálódott Káli-medencében például elő sem húzzák a betonkeverőt a garázsból a szakik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a történet, amely azért felhorgasztott bennem néhány kérdést. A minisztérium tisztviselőit látta-e már szakember? Értesítették-e minderről a rénszarvasokat? Mit gondoltak pontosan arról a pillanatról, amikor az egyébként hatalmas területeket bebarangoló, félnomád életmódot folytató állatok elérnek a nyúlfarknyi akadály végéhez? Néznek hülyén, vagy azonnal tovább idegesítik a ruszkikat? Esetleg felkeresik a közeli finn határt, hogy aztán onnan hajtsák végre a diverzáns akcióikat? Milyen büntetésre számíthatnak az engedetlen rénszarvasok? Fél év mohaelvonás? Javító-nevelő-szociális munka egy hentesnél? Letöltendő szabadságvesztés a Breivikkel szomszédos cellákban? Vágóhíd? Mert a rénszarvasnak behajtani tilos táblák kihelyezése aligha bizonyulna elégségesnek.

Erről az jut még eszembe, hogy

a Kádár-rezsimben rengeteg korlátozó, tiltó tábla színesítette a szürke hétköznapokat. Ezek közül számomra a Fűre lépni tilos! feliratú volt az, amely a leghívebben szimbolizálta a rendszer lényegét. Merthogy még oda se. 

De miért is? Nem csoda, hogy amikor enyhült már a nyomás kissé, valaki odafirkantotta az egyikre, hogy „inkább szívd!”. Valami ilyesmire gyanakszom most is. Hogy az afgán portás megviccelte a tekintetes igazgatóság dolgozóit, és valami keményebb cuccot kezdett osztogatni közöttük. Amennyiben mégsem, a helyzet még elkeserítőbb.

Borítókép: Rénszarvasok Skandináviában (Fotó: AFP/Olivier Morin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.