idezojelek

Vigyázat! Új módszerekkel dolgoznak a titkosszolgálatok

A nyilvánosság a legjobb fedés. Kormányok megbuktatása évtizedek óta szinte rutinszerűen zajlik a szemünk előtt.

Horváth József avatarja
Horváth József
Cikk kép: undefined

„Nem minden az, aminek látszik” – ez volt az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal első jelmondata. Ami napjainkban aktuá­lisabb, mint valaha. Ugyanis a titkosszolgálatok világa a szemünk előtt változik, ahogy a minket körülvevő világ is alapjaiban recseg-ropog. Illetve csipog, hogy igazán naprakész legyek. Hiszen, ha azt nézzük, hogy az egyik izraeli titkosszolgálat milyen összehangolt műveletre volt képes, akkor joggal kapjuk fel a fejünket. Csipogókba, rádió adó-vevőkbe elrejtett robbanószerkezetek titokzatos legyártása, álcázása, több fedett lépcsőn keresztül történő célba juttatása, majd ezekkel dön­tően terroristák, katonák elleni felhasználása meghaladja a forgatókönyvírók fantáziáját is.

A másik oldalról viszont azt látjuk, hogy a nagy szolgálatok egyre-másra szenvednek látványos kudarcokat. 

Az oroszok az Ukrajna elleni támadás első pillanataiban téves információk­kal látták el a hadsereget és a politikai vezetést is. Ez vezetett a Kijev elleni első támadás kudarcához. Ahogy a harctéri hírszerzésük sem tudta előre jelezni a kurszki régió elleni ukrán betörést. De az amerikai szolgálatok is leszerepeltek az afganisztáni kivonulás következményeinek a felbecsülésében. A washingtoni belpolitikai küzdelmekbe való direkt beavatkozásuk sem öregbítette a hírnevüket.

 Az előbb az izraeli szolgálat sikeres akcióját említettem, ám ők is kudarcot vallottak a tavaly októberi Hamász-támadás esetében. Ilyenkor aztán gyorsan halljuk az ítéletet, hogy a klasszikus titkosszolgálatok ideje lejárt. Mondván, századunkban már nincs is igazán szükség rájuk, hiszen a széles nyilvánosság, a közösségi média korában a kémeknek leáldozott. De ne feledjük, hogy nem minden az, aminek látszik…

Néhány napja egy 1991-ben íródott cikk került nálunk a figyelem középpontjába. A Washington Postban arról írt a szerző – már akkor! –, hogy a titkos akciók korszakának leáldozott.

 Több mint harminc évvel ezelőtt David Ignatius szerint a világ többé már nem titokban működik, hanem a nyílt cselekvés korszakát éljük. Azt állította, hogy az új világ kulcsa a nyílt hálózatépítés, a titkos műveletek régi koncepciója már elavult. Szerinte nyíltan kell támogatni a demokráciapárti aktivistákat, szabadságharcosokat, sőt a félkatonai szervezeteket is.

 Ennek a nyíltnak mondott műveletnek az első lépcsője a különböző jogvédő, demokratikus átalakulást támogató szervezeteknek, bizottságoknak, alapítványoknak a létrehozása. Ezeken keresztül pedig a támogató aktivisták körének kiépítése, konferen­ciák szervezése, személyes kapcsolatok megteremtése. Úgy gondolta, ennek a nyíltnak kikiáltott munkának a legnagyobb hozadéka, hogy ezzel szemben a válaszcsapás esélye közel nulla. Hiszen a nyitottság maga a védelem, a nyílt finanszírozás a túlélés záloga. Ezzel szemben a CIA titkos műveletei megbuktak, a szolgálat hajlamos volt belegabalyodni a titkok szövedékébe. 

A szerző végső konklúzióként már akkor felvetette, hogy a titkosszolgálatokat meg kellene szüntetni, hiszen eljárt felettük az idő. Aztán persze kiderült, hogy mégsem.

Szerintem ezt a több mint harmincéves írást érdemes úgy olvasni, mint amit maguk a szolgálatok rendeltek, sőt mondtak tollba. Hiszen mi van akkor, ha ez csak egy új eszköz és módszer kidolgozásának és bevezetésének a fedésére szolgált? Ahogy a csipogóknál a valós megrendelőt elrejtő cégek sora. 

A látszólag nyílt szervezetek, hálózatok építése azóta is töretlen. Az amerikai demokráciaexport is folyik szerte a világban. A nyilvánosság a legjobb fedés. Egy-egy ország, társadalom de­stabilizálása, kormányok megbuktatása évtizedek óta szinte rutinszerűen zajlik a szemünk előtt.

 Arab tavasz, színes és gyümölcsös forradalmak, Majdan téri harcok Kijevben. A világmédián keresztül mi meg faljuk a híreket. Ahogy a politikusok megbuktatásáról, lejáratásáról, csapdába csalásáról szólókat is. Amelyek látszólag pusztán a véletlen művei.

Látjuk, hogyan vált mára önálló hatalmi tényezővé a média, milyen sztárok az oknyomozó újságírók. Csak éppenséggel azt nem látjuk most sem, hogy valójában kik mozgatják a szálakat. Kik finanszírozzák, kik adják az értékes alapinformációkat, gyártják az ötleteket. Azt gondolom, hogy át akarnak verni bennünket. 

Távolról sem igaz az állítás, hogy a titkosszolgálatok felett eljárt az idő. Csupán új módszerekkel, új fedéssel dolgoznak. Ez a nyíltnak hazudott műveletek korszaka, ami valójában tökéletes álca. Hiszen ki merné megkérdőjelezni egy nyílt tekintetű aktivista „nemes” szándékait. Azonban ezek a nyíltsággal fedett műveletek már nem kívánnak meg klasszikus ügynököket. Az egy más világ, más igényekkel, feladatokkal.

Nem véletlen, hogy néhány hete a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok vezetői közös elemzést jelentettek meg a Financial Timesban. Ebben arról írnak, hogy a nemzetközi világrend súlyos veszélyben van. Bejelentették, hogy közösen lépnek fel Európában az orosz hírszerzés felelőtlen szabotázs hadjáratával szemben, jelentsen ez bármit is. A két vezető szerint szükségük van az alkalmazkodás, kísérletezés és innovációs képességük erősítésére. A kínai globális kihívás miatt átszervezik a szolgálataik működését. És ezt a sajtóban jelentik be, mert ők ugye profi titkosszolgálatok. Valójában ezek sokkal inkább üzenetek, információs játszmák, mintsem valós tények. 

Egy szó, mint száz, mai világunkban is dolgoznak a titkosszolgálatok. Talán aktívabban, mint a hidegháború lezárulta óta bármikor. Elvégre a nemzetközi biztonsági rendszer átalakulóban van és ebben a hírszerzés és az elhárítás is egyre nagyobb szerepet játszik.

 A hadseregek klasszikus fegyvernemeinek kora sem járt le, ahogy ezt látjuk Ukrajnában vagy a Közel-Keleten. Így azt se higgyük el, hogy szolgálatok kihalásra lennének ítélve. Nem, csak új módszereket, fedéseket alkalmaznak, igen hatékonyan. A sorozat huszonötödik epizódjában, most először meghalt James Bond. De a producerek már gőzerővel dolgoznak a folytatáson. Ezt tartsuk szem előtt!

A szerző biztonságpolitikai szakértő

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Sakk! Ideje észbe kapni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.