Idén berobban a magyar gazdaság 

A kormány jövőre 7300 milliárd forintot, a GDP 13 százalékát kitevő összeget csoportosít át a gazdaság újraindítására.

2021. 06. 07. 15:10
null
20210602 Debrecen fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Épül a kiskörút III. üteme a Mester utcánál Debrecenben. Fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetesen közölt adatokhoz képest jobbak lettek az új magyar GDP-adatok, amelyekről a napokban számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. Minden előrejelzés szerint idén berobban a magyar gazdaság, melynek köszönhetően beérjük a 2019-es teljesítményünket. Páratlan produkció lesz ez, mert a nyugati gazdaságok zöme csak egy év múltán tudja ugyanezt felmutatni. Éppen ezért nézzünk a dolgok, pontosabban a folyamatok mögé!

Negyedéves összehasonlításban két százalékkal bővült a magyar gazdaság, amely felülmúlt minden prognózist. Ráadásul úgy tudtunk növekedni, hogy már a múlt esztendő utolsó részében is plusz tartományban zárhattunk. Vagyis meglepetések sorozatát élhettük át: már a korábban közölt számok is pozitív hangulatot tükröztek, a mostani, azoknál valamivel jobb számok is váratlannak mondhatóak és arra utalnak, hogy folytatódik a felzárkózás a magyar gazdaságban. A KSH által közölt részletes adatokból látható, hogy a termelési oldalon az ipar és a mezőgazdaság tudott pozitív eredményt felmutatni a gazdasági teljesítményhez történő hozzájárulást nézve éves összevetésben. Ugyanakkor minden ágazat kezd magához térni, bár kétségtelen, hogy a járványhatás miatt a szolgáltatások még mínuszban voltak, ezt azonban ellentételezte a kivitelünk alakulása. A statisztikai hivatal számai összességében azt támasztják alá, hogy a főbb szektorok már többletet értek el.

A felfelé kerekítés, valamint a KSH által közölt részletek alapján egyértelműen látszik, hogy az újranyitás következtében a második negyedév folyamán nagyon jelentős növekedési potenciál mutatkozik a magyar gazdaságban. Ezekben a hónapokban a szolgáltatások felpörgésére lehet számítani, az év második felében pedig e mellé betársul az ipar és az építőipar együttese is.

Azaz megalapozottnak tűnik a második negyedévre előre jelzett két számjegyű, 12-14 százalék körülire tehető gazdasági növekedés! Gyorsan levonható következtetés, hogy a magyar válságkezelés európai uniós összevetésben biztató eredményeket hozott. Szemben a hazai gyarapodással, az unió átlagosan 0,4 százalékos visszaeséssel zárt, az eurózóna országai pedig 0,6 százalékkal zsugorodtak. A magyar gazdaság izmosodása egyértelműen jelzi, hogy erős alapunk van még a korlátozások mellett is. A negyedéves szám persze azt is előrevetíti, hogy amint enyhülnek, s megszűnnek a korlátozások, kirobbanó növekedés jöhet. A piaci előrejelzésekben már olvashatóak több mint hétszázalékos (éves alapon) növekedési számok, melyeket legfeljebb az gyengítheti, hogy a járványnak lesz-e, és ha igen, milyen intenzitású újabb hulláma, továbbá az oltásokkal nyert védelem milyen szinten, s meddig tart ki. E tekintetben is jó hír, hogy az átoltottságban az uniós mezőnyben Magyarország jó helyen áll. Már látszik, hogy helyes volt a kormány azon döntése, hogy nem csak az uniós vakcinabeszerzésre támaszkodott.

Akik pedig választási költségvetéstől tartanak, alaposan nézzék át a központi büdzséről szóló törvényjavaslatot. Nincsenek benne megcímkézett, rendkívüli juttatások, segélyek. Sör és virsli helyett azonban a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetben 7300 milliárd forintot, a GDP 13 százalékát kitevő összeget csoportosít át a gazdaság újraindítására. S már idén is hatalmas összegek költődnek különböző fejlesztésekre.

Ide tartozik, hogy a magyar hiány- és adósságmutató európai viszonylatban nem lóg ki a sorból. Egyébként sem kell aggódni, az Európai Bizottság lehetővé teszi, hogy az uniós értékeket meghaladóan segítsenek a költségvetési ösztönzők. Ha valaki már nem emlékszik rá: a 2008-as világgazdasági válság tanulsága is az volt, hogy túl gyorsan nem célszerű visszazárni a központi pénzcsapot, az ugyanis a növekedést visszafogja és munkahelyek megszűnését okozza. Summa summarum: a sokszor mindent taroló pénzügyi személet helyett most a gazdaság újra- és beindítását szorgalmazó gazdaságpolitikai irányelv győzött, amelyet kiegészített a Magyar Nemzeti Bank monetáris támasza, az alacsony kamatokon és a növekedési hitelprogramon keresztül.

Miután a piaci elemzők mellett a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő OECD is jelentős gyarapodást jósol nekünk, csak arra biztatok mindenkit, hogy a tavalyi rémálom után immár ne legyenek kétségeink. Minden okunk megvan az optimizmusra.

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Kiemelt kép: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.