idezojelek

„Ne fürgyé le!”

Márki-Zaynak az a legfőbb baja, hogy kilencmillió fasisztával nem lehet klímakommunizmust építeni.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Nagyon kedves ember ez a Márki-Zay Péter. Immár életvezetési tanácsokat is ad. Igaz, a kutya se kérte rá, de akkor is. Határtalan jóindulatból most azt javallja mindannyiunknak: „Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni! Át kell térni megújulókra!” Péter szerint ugyanis igazából így kell rezsit csökkenteni – nem pedig állami segítséggel, a víz, gáz és áram árának drasztikus lefaragásával, ahogyan azt Orbánék csinálták, mert az csak „néphülyítés”.

Néphülyítés – azt mondja. Ha csökkented a nép rezsiköltségeit, akkor te valójában nem segítesz a népnek, hanem hülyíted… Bámulatos okfejtés! Persze annyiban igaza van, hogy itt valaki tényleg nagyon hülye.

Szóval lesz majd rezsicsökkentés akkor is, ha Márki-Zayék netán hatalomra vergődnek. Az lesz a szlogen: „Takarékoskodj, paraszt!” Húzd meg magad! Mert mindig mindenről a sok sudribunkó tehet, akik nem értik az új időket, a progressziót, a szent piac törvényszerűségeit. Túl sokat használják a mosógépet. Bekapcsolják a rezsót. Fűtenek. Vizet isznak. Fölkapcsolják a villanyt. Élnek. Csupa fölösleges, konzervatív, XIX. századi ostobaság! Mosni akarsz? Irány a patak! Koszos vagy? „Ne fürgyé le!” Megéheztél? Rendelj gyorsétteremből! Sötét van, fázol? Telepíts szélerőművet a tetőre! Ha ennyire sem vagy képes, akkor csak fideszes paraszt lehetsz, s fizesd a piaci rezsiköltségeket!

Ismerős ötletek. Karigeri is megmondta: akinek nem tetszik a dugó, szálljon ki a kocsijából. Korábban pedig a Böszme próbálta leszoktatni az embereket az orvoshoz járásról oly módon, hogy vizitdíjjal, kórházi napidíjjal kínálta meg őket. A sok bugris azt is zokon vette…

Márki-Zay hosszasan őrjöng a rezsihelyzeten. Fölháborítónak tartja, hogy Orbánék „ráterhelték az ipari fogyasztókra” a rezsicsökkentést, így könnyítve a lakosság terhein, s veszteségessé téve az egész közmű-szolgáltatási iparágat. „Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni” – háborog az Amerikából szalajtott ember. Ahelyett, hogy a magyar emberek szívnának, a közműcégek nyeresége csökken. Hallatlan! Azt mondjuk nem értem, miért aggódik a közműcégek extraprofitjáért, mikor e cégek jó része már a magyar államé. Tudniillik az Orbán-kormány visszavásárolta külföldi kézből. Azoktól a külföldiektől, akiknek Márki-Zay szövetségesei anno eladták.

Bezzeg a daliás, SZDSZ-es időkben garantált, szerződésben rögzített sikerdíja volt a közműcégeknek! Például a Demszkyék által franciáknak átpasszolt Fővárosi Vízművek vezetői akkor is milliárdos sikerdíjat kaptak, ha emiatt a cégnek nem maradt az adott évben nyeresége. Akkoriban történt, hogy Gyurcsány cége olcsóbban kaphatta az áramot. Neki járt rezsicsökkentés – a népnek nem. „A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg. Ez egy populizmus!” – sikoltja Márki-Zay. Nem igazán értem a vergődését. Miért fáj neki, hogy az állam segíti az állampolgárokat? De hát nem ezért van az állam? Nem ezért „találták föl” pár évezrede, hogy összefogja, szervezze, segítse az emberi közösségeket, különösen a bajban? Márpedig az is baj, amikor a kizárólag a saját hasznukat leső nemzetközi cégek megsarcolják az embereket. Tipikus SZDSZ-es duma, hogy az államot le kell építeni, és mindent a szent piacra, annak a farkastörvényeire kell bízni. Ezt a világot ismerjük, úgy hívják: MSZP–SZDSZ-es kormányzás.

Végső soron, ha jól értem, Márki-Zaynak az a legfőbb baja, hogy kilencmillió fasisztával nem lehet klímakommunizmust építeni. Javaslom neki: inkább ne is erőltesse. Velünk tényleg nem lehet. Még a végén gutaütést kapna a nagy erőlködésben.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.