idezojelek

Észkombájn elégedett

Ha a főpolgármester szerénysége nem tiltaná, talán Budapestért díjat adományozna magának.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Értékelte elmúlt háromesztendős – úgymond – teljesítményét Karácsony Gergely. A főpolgármester meg van elégedve mindazzal, amit eddig művelt, büszke az „eredményeire”. Ha szerénysége nem tiltaná, talán Budapestért díjat adományozna magának. 

Azt ígérte, ugyanilyen bölcsen és szerényen folytatja majd Budapest felszabadítását és zöldítését eztán is. (Amíg mi, budapestiek el nem kergetjük őt a zivatarba.) Szabadság alatt, gondolom, azt érti, hogy neki és haverjainak köszönhetően a hajléktalanok kirajzottak a melegedőkről, szabadon heverhetnek aluljárókban, kapualjakban, lépni sem lehet tőlük. A zöldítés pedig úgy értendő, hogy már hónaljig ér a dudva meg a muhar a köztereken. Zöld és szabad Budapest, ja.

Karácsony Gergely kiszámolta: összesen 323 intézkedést hozott. Hogy ezek közé tartozik-e a Városháza eladásának előkészítése, a Gansperger Gyuszival és Korányi „Playboy” Dáviddal való egyeztetés, Tüttő Kata tengeri lovaglásának megszervezése, az offshore buszmutyitender meg a többi umbulda, azt nem kötötte az orrunkra. 

Azt mondta: nem érdekli, hogy róla mindenkinek a kerékpársávok jutnak az eszébe. Szerintem se aggódjon egy csöppet se emiatt: akikkel én beszéltem, azok nem Gergelyt emlegették az őrült sárga csíkok miatt, hanem a fölmenőit.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek között tudatta: az sem foglalkoztatja, újraválasztják-e, viszont szent küldetésének érzi a város „megváltoztatását”. Ha ez volt a célja, a változtatás, akkor jelezném, akár abba is hagyhatja, ennyi bőven elég volt belőle. Tudniillik három év alatt sikerült egy gyarapodó, élhető várost büdös, élhetetlen koszfészekké változtatnia. 

Gergely diadalútját szétdúlt közterek, leszerelt kukák, nem működő ivókutak szegélyezik. A főpolgármester leszögezte: „A város nem azért van, hogy közlekedjünk, hanem hogy éljünk.” 

Értsd: mindenki maradjon veszteg otthon, illetve változzon szobapáfránnyá, akkor majd kevesebb lesz a dugó, s Gergő sem kényszerül a buszsávba.

Karácsony önértékelő beszédének tekintélyes része arról szólt, hogy a kormány így meg úgy elveszi a fővárosiak pénzét. Most valami 164 milliárd forint lenyúlásáról hablatyolt. 

Hogy az ötvenvalahány tanácsadója közül melyik és hogyan számolta ezt ki, nem tudni. Mondókájának nagyjából annyi hitele van, mint Tordai Bencének az építési hivatalban. 

Mindenki emlékezhet: Gergely tavaly azzal plakátolta tele a fővárost, hogy Orbán az iparűzési adó megfelezésével kivérezteti Budapestet. Nincs egy árva fillérjük se, de azért pár száz millió adóforintot mégis összegereblyéztek a „tájékoztató kampányra”. Azóta – persze – kiderült: nem kevesebb, hanem legalább húszmilliárd forinttal több iparűzési adó folyik majd be a fővároshoz idén, mint korábban. 

Tehát utolsó, ócska hazugság volt Karácsonyék kivéreztetős kampánya. Egy igaz mondata nincs. Mindig más a hibás, más a felelős. Ő egy felelőtlen főpolgármester.

Végül az orosz–ukrán háború kapcsán is megosztotta téziseit az országgal. Szerinte a kormány sajnos a „szürke állásponton” van, noha a helyzet fekete-fehér: az ukránok a jók, az oroszok a rosszak, punktum. 

Karácsony helyzetértékelésében, ítélőképességében pedig nyugodtan megbízhatunk, lám, az ál-Klicskóval is milyen hosszasan elbeszélgetett Magyarország térdre kényszerítéséről. 

Gergő végül tudatta: a megemelt rezsiszámlák összegét a magyarok végső soron Putyinnak fizetik. Bezzeg sokkal jobb lenne négyszer ennyit fizetni az agres­sziót hírből sem ismerő amerikaiak palagázáért, ugye? És ez az észkombájn vezeti a nemzet fővárosát három keserves éve. Szegény Budapest!

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.