idezojelek

Karóember

Mi a különbség IV. Béla, Széchenyi István és Karácsony Gergely között? Árpád-házi királyunk várakat, a legnagyobb magyar hidat, a balos aktivista politikus pedig karókat épít.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Első rátekintésre nem jövünk rá, mi a legzavaróbb Karácsony Gergely „Budapest. Együtt építjük, ellenszélben is!” feliratú reklámplakátján a Facebook-oldalán. Aztán alaposabban szemügyre vesszük a fotót, amely az esti Kossuth tér egy szegletét ábrázolja. És leesik a tantusz: ott a bibi, hogy az égvilágon semmi sincs a fényképen, aminek az építéséhez vagy a renoválásához bármi köze lenne a szélsőbaloldali főpolgármesternek. Olyannyira nincs, hogy ha Karácsonyon múlt volna, ez a reklám el sem készülhetett volna.

Mindenki emlékezhet ugyanis arra, milyen óriási, folyamatos felzúdulás volt az ellenzéki oldalon amiatt, hogy az Országház előtti teret, illetve a környezetét szerintük megalomán, múltba néző módon újították meg. Szokás szerint az nem derült ki, ők miként képzelték volna el, ám az biztos: ha Karácsonyéknak sikerült volna megfúrniuk a teljes, korszerű, igényes térfelújítást, a főpolgármester nem posztolhatta volna ki idegen tollakkal ékeskedve a megszépült Kossuth tér egy dekoratív részletét. A főpolgármester posztjának fotója így nyílt beismerése annak, hogy szerintük sem volt haszontalan a Kossuth tér rendbetétele. Vagyis a főpolgármester és a stábja is deklarálta, hogy a kormánynak volt igaza, nem pedig nekik, a dühödt bírálóknak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem járunk sokkal jobban, ha a nullaszázalékos morzsapárt, a Párbeszéd volt társelnöke közösségi oldalának nyitóképét vizsgáljuk meg. A szöveg természetesen ugyanaz, ám a képen a magasból látszik az esti, fényekkel teli Budapest, előtérben a Lánchíddal. Itt megint csak fel kell tenni a kérdést: ugyan mi van a felvételen, amit Karácsony épített? Legfeljebb a Lánchíd reumás teknősbéka lassúsággal abszolvált, alaposan megdrágított, csökkentett tartalommal történő átadása köthető a nevéhez, ám az iméntiek miatt ebben sincs nagy köszönet.

De ezenkívül mi az a panorámaképen, aminek az elkészültéhez egy aszfaltmorzsával, egy szöggel, egy gyufaszállal is hozzájárult volna? Semmi. Már csak idő kérdése, mikor fog eldicsekedni Karácsony a Városligettel, benne a Magyar Zene Házával, a Néprajzi Múzeummal, a hatalmas, modern játszótérrel, a kutyafuttatókkal, a megnövelt zöldterületekkel vagy a budai Vár történelmi épületeinek, például a Testőrpalotának, a lovardának a felújításával.

Nagy kérdés továbbá: ha tényleg annyira közkedveltek a tanácsadói, nyugati utasítói szerint azok a dugógeneráló, közlekedésbénító kerékpársávok, miért nem azokkal henceg a közösségi oldalán, a tetemes pénzért megjelentetett reklámjaiban? Akkor nem kellene lenyúlnia a kormányzati eredményeket, hanem a saját fejlesztéseivel kérkedhetne. Ja, hogy nincsenek ilyenek? Rájöttek a tartótisztjei arra is, hogy hiába hoznak elő külföldi kimutatásokat arról, hogy kevesebb a dugó a fővárosban, mint négy éve.

A mesebeli közlekedési állapotokról le lehet adni dajkameséket, Óperenciás-tengeren is túl készült fals felméréseket, ám a fővárosiakról aligha, mert azt nap mint nap nyögjük és átkozzuk. Ezt valószínűleg már Karácsony is tudja, máskülönben a lakosságfrusztrálás fokozására bevetett sávleválasztó zöld karókkal hivalkodna a propagandafelvételen. A jelek szerint tehát bár újabb forgalomgátló Karácsony-karók leverését kezdte meg, mégiscsak szégyelli és tisztában van vele, hogy az emberek rühellik ezeket az akadályokat. A karókon kívül önállóan semmi mást nem épített főpolgármesteri uralmának négy esztendeje alatt.

Az álzöld városvezetőről mindezek miatt egy találós kérdésünk van. Mi a különbség IV. Béla, Széchenyi István és Karácsony Gergely között? Árpád-házi királyunk várakat, a legnagyobb magyar hidat, a balos aktivista politikus pedig karókat épít. A várember, a hídember után: íme, a karóember.

 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.