Négy éve kezdődött Karácsony Gergely ámokfutása a fővárosban

A főpolgármester nagyot álmodott, de eredmények helyett csupán néhány Karácsony-karót tud felmutatni.

Forrás: Mandiner2023. 10. 13. 10:31
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy visszavegyük a városunkat – kezdte kampányzáró beszédét a főpolgármester-jelölt 2019. október 11-én. A Madách téren kisebb tömeg hallgatta, ahogy a Párbeszéd társelnöke sorolta, milyen változást hoz majd az október 13-i megválasztása. Ellenfele, a második főpolgármesteri ciklusának végén járó, a Fidesz és a KDNP támogatását maga mögött tudó Tarlós István 44 százalékos eredménnyel maradt alul az 51 százalékot behúzó Karácsony Gergellyel szemben – idézi fel a négy évvel ezelőtti eseményeket a Mandiner. A cikk arra is emlékeztet,  hogy a baloldal sikerét segíthette az is, hogy az ismét polgármesteri ambíciókat dédelgető Borkai Zsolt győri városvezető jachtozós botránya napvilágra került, épp a kampányhajrában.

 

Ígéretek sora

A budapesti kampányzárón Karácsony Gergely számos ígéretet tett a budapestieknek, igaz, akkor még nem tudhatta, hogy végül mennyi hátráltató tényezővel kell szembenéznie, mint a koronavírus-járvány, a háború és az ebből fakadó szankciók okozta energiaválság, amely Budapestet – az egyébként egyre bővülő anyagi lehetőségek dacára is – próbára tette. De nézzük meg, miből is gazdálkodott a főváros:

Forrás: Mandiner.hu

 

– Megtanultuk a történelemből, hogy a változás mindig Budapestről indul – tett óvatos ígéretet kapásból a 2022-es parlamenti választásra is utalva az akkor még leendő főpolgármester, amit a tavalyi, zsinórban negyedik kétharmados Fidesz-henger és az azt megelőző időszakban meglépett „Karácsony-sasszék” tükrében akár megmosolyogtatónak is mondhatunk. Ez a terv legalábbis nem teljesült.

Ahogy az úgynevezett oligarchaadó bevezetése sem, amiről már a felvetés idején lehetett tudni, hogy alaptörvény-módosítás nélkül nem fog menni.

Pedig az ebből származó bevételből Karácsonynak nagy tervei voltak, egészen pontosan a fiatalok által is elérhető bérlakásokat célzó programot indított volna, amiből szintén nem lett semmi. Legalábbis eddig, mert a városvezető idén áprilisban jelentette be, hogy létrehoznak egy fővárosi lakásügynökséget, amely ezt a problémát fogja kezelni.

A kampányzárón elhangzott az is, hogy évente több ezer ember hal meg Budapesten a rossz levegő miatt. – Tartozunk nekik azzal, hogy visszaadjuk nekik az ellopott éveket, tartozunk nekik azzal, hogy zöldítjük ezt a várost, hogy legyen fa minden születő gyerek után. Hozzuk létre a csepeli nagy erdőt, legyen zöld korridor a Margit-szigettől a Római-partig – sorolta Karácsony Gergely. A korridort azóta is hiába keressük, ami pedig a fákat illeti, a minden korábbi szövetségesét, újabban a Párbeszédet is elhagyó Karácsony a Mandinernek később azt mondta, még az eredeti vállalásnál is többet fognak ültetni. A Főkert és a KSH adatait összevetve kijelenthető, ennek a fele sem valósult meg.

A politikus rezsitámogatást is ígért a rászoruló időseknek, amelynek bejelentésére csupán három évet kellett várni: tavaly augusztusban érkezett is az akkorra már elszabadult energiaárak idején:

Korábban vállaltam, hogy a Zuglóban általam kidolgozott szociális modellnek azt az elemét, miszerint a rászoruló családok és idősek húszezer forint rezsitámogatást kapnak, egész Budapestre kiterjesztjük. Itt az ideje, hogy megvalósítsam ezt az ígéretemet, és ne csak megvalósítsam, hanem kibővítsem.

A kissé megkésett, ám kétségtelenül meghozott intézkedés révén a rászoruló gyermekesek, az ápolási díjon lévők és más nehéz helyzetű családok, illetve a létminimumnál kevesebb nyugdíjat kapó nyugdíjasok évi 48 ezer forint támogatásban részesülhetnek, amelyet a villany-, a gáz-, a víz- és a távhőszámlájukból írnak le, az átlagnyugdíjnál kevesebbet kapók pedig 24 ezer forint támogatásra jogosultak.

 

Azok a fránya stadionok

Karácsony Gergely a várólisták lerövidítését és az orvos­hiány leküzdését is megígérte, továbbá egészségügyi eszközök beszerzését – ezek a kormány által évi tízmilliárd forinttal támogatott Egészséges Budapest program, illetve az érdemi béremelés nyomán végül is megvalósultak. – És igen, kimondom újra, kimondom hangosan, hogy jó messziről is meghallják, hogy az én városomban nem épül addig új stadion, amíg nincs minden kerületben CT – harsogta a politikus. Azóta átadták a Puskás Arénát, az MVM Dome nevű kézilabdacsarnokot és a világbajnokságra készült Nemzeti Atlétikai Központot. Pedig 2019 őszén még úgy fogalmazott: „Nem engedek ebből!”

Az ugyancsak kissé megkésve, de betartott vállalások sorába tartozik a 14 év alattiak számára ingyenessé tett tömegközlekedés. Akárcsak egy ingyenes médiatermék, a Lokál megkérdőjelezhető betiltása.

– Itt az ideje annak, hogy Budapest főpolgármestere kifogások helyett megoldásokkal szolgáljon, ne mindig azt magyarázza el, mit miért nem lehet! Ne mindig arra hivatkozzon, hogy nem engedte meg neki Orbán Viktor! – fejtegette Karácsony Gergely, aztán rá néhány hónapra már mégis a kormányzati forrásmegvonást emlegette.

Elődje szokásaival ellentétben ő a tájékoztatás helyett a panaszkodást választotta, és megszűnt a Budapestinfó, vagyis inkább annak lehetősége, hogy az újságírók akár órákon át faggassák az aktuális ügyekről a főváros első emberét.

Karácsony Gergely a saját politikai térfeléről azt mondta négy éve, hogy az addig rivalizáló ellenzéki pártok immár szövetségest látnak egymásban, a fővárosi előválasztást pedig fairnek és tisztességesnek nevezte. A főpolgármester ennek ellenére mégis hamar szemben találta magát a Demokratikus Koalícióval is. Gyurcsány Ferencék két MSZP-s polgármester leigazolásával többséget szereztek a Fővárosi Közgyűlésben, és a háttérintézményeket is a saját kádereikkel pakolták tele. Gyurcsány úgy fogalmazott a főpolgármesterrel kapcsolatban: 

Gergőből kiszállt az erő.

A konfliktusok az ellenzéken belüli törésvonalakat is előhozták, nevezetesen a DK elvárását az önkormányzattal szemben a kormányellenes front megszervezésében. Hamar kiderült: Gyurcsánynak nagy befolyása van Karácsony mozgására.

Karácsony Gergely egyébként jórészt a Tarlós-korszakban előkészített fejlesztéseket valósította meg: idetartozik a metró­felújítás, a Blaha Lujza tér, a Széna tér és a pesti rakpart rekonstrukciója, a fonódó villamoshálózat kialakításának folytatása, egyes járműbeszerzések vagy éppen a Lánchíd felújítása. Utóbbi esetében ráadásul új, szűkített tartalmú pályázatot kellett kiírni, s a projekt jócskán megdrágult, az autósok elől pedig végül elzárták az átadott nemzeti jelképet. Ezzel a főváros azt kockáztatja, hogy elesik a kormány nyújtotta hatmilliárdos támogatástól, hiszen annak feltételei között a forgalomnak való teljes visszaadás is szerepelt.

 

Guruló dollárok

Kevesen felejtették el a baloldalon Karácsony Gergelynek, hogy az országgyűlési választás előtt úgy döntött: ringbe száll a közös listavezetői posztért. Ám 

2021 októberében végül „elütötte a villamos”, a két forduló között váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára.

A hódmezővásárhelyi polgármester így miniszterelnök-jelölt lett, megverve DK-s aspiránsát, Dobrev Klárát. A főpolgármester az előválasztási, majd a választási kampány idején kénytelen volt némileg hanyagolni a főváros ügyeit. Márki-Zay kitárulkozása és a titkosszolgálati vizsgálódás nyomán pedig hamarosan kiderült,  az ellenzéki korteskedés támogatására külföldi, elsősorban amerikai forrásból is érkeztek milliárdok.

Az Action for Democracy elnevezésű, újabban a lengyel választás körül is feltűnő szervezet alapítója a főpolgármester korábbi főtanácsadója, Bajnai Gordon egykori bizalmasa, Korányi Dávid. Ő állította: csupán magánadományokat küldtek a hazai demokratikus közélet és a civil szféra megerősítésére.

A „guruló dollárok” azonban végeredményben a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, illetve a Bajnaihoz és társaihoz köthető cégekhez kerültek. A baloldali pártok tagadják, hogy tudtak volna a külföldről érkező összegekről, ám a következő fejezetet már az ötszázmillió forintnyi valuta jelentette, amit a párbeszédes Perjés Gábor fizetett be a Karácsony Gergely által még az előválasztás idején gründolt 99 Mozgalomnak. Az egyre kínosabb magyarázkodás szerint a forintot legfeljebb nyomokban tartalmazó készpénzkötegeket adománygyűjtő ládákban szedték össze. Ezt az olvasatot azonban még a főpolgármester egykori szövetségesei sem akaródznak elhinni, ráadásul több nyomozás és vizsgálat is indult a történtek miatt. Úgy tudni, hogy jóllehet más ellenzéki jelöltben egyik baloldali pártnál sem gondolkodnak, Karácsony Gergely támogatását egyelőre senki nem vállalta, a DK, a Momentum, az LMP és az MSZP is lebegteti a döntést. Mindazonáltal alighanem ismét ő száll versenybe júniusban a Fidesz–KDNP még ugyancsak be nem jelentett jelöltjével szemben.

 

Borítókép: Ellenzéki kampányzáró rendezvényen Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.