idezojelek

Likvidálók

A nagykovácsi ügybe természetesen beavatkozott a XXI. századi Vallásügyi Likvidáló Hivatal is, a Demokratikus Koalíció.

Haraszti Gyula avatarja
Haraszti Gyula
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

Vallásügyi Likvidáló Hivatal. Még a neve is elborzasztó annak az intézménynek, amelyet a kommunisták közreműködésével hoztak létre a Kun Béla-féle proletárdiktatúra idején 1919-ben az állam úgynevezett vallástalanítására, az egyház vagyonának és befolyásának lenullázására. Az időszak egyesek szerint vitatható, de megdöbbentő epizódja, amikor állítólag az egyik vöröskatona, Reisz Leó, aki népbiztosnak nevezte magát, Úrnapján berontott egy budai templomba, és leköpte az oltáriszentséget.

Ez az eset is kismiska azonban ahhoz képest, ami nemrég Dunavecsén történt, ahol valaki szilveszter hajnalán, éppen a megszentelés előtt szétrombolta egy köztéri Mária-szobor fejét, és még jól meg is taposta az alkotás letört darabjait, akár egy elmebeteg. 

Az elkövető tette azért is felülmúlja Reisz Leó ocsmányságát, mert gyáva módon, a sötétség leple alatt, névtelenül követte el, mint egy sátáni árnyék

Ezt a bűnözőt még az sem menti fel, hogy nem a katolikus templomban hajtotta végre a vallásgyalázást, hiszen egy szentet ábrázoló városi szobor, egy út menti pléhkrisztus vagy egy mezőre emelt kereszt és a környezete is kegyhelynek számít a keresztények számára, mint Isten háza a benne lévő ereklyékkel. Ide tér megpihenni például a vándor egy imára, ha máshol erre nincsen lehetőség, évszázadok óta.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen ezért megmagyarázhatatlan az is, hogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója a nyilatkozatai szerint azért nem engedte visszaállítani a szintén ismeretlenek által barbár módon kivágott és hamuvá tüzelt nagykovácsi fakeresztet egy tisztásra, mert szerinte Isten temploma maga a természet, és a kegyhely veszélyezteti a területen élő virágokat. 

Miközben tehát hazánkban átlagosan több mint hétmillió köbméter fát vágnak ki évente az erdeinkből részvénytársaságok a nemzeti parkok hozzájárulásával, a nemzeti park panteista vezetője azon kezdett el aggódni, hogy a fakereszthez látogató turisták majd letapossák a védett növényeket. Erre ráadásul tíz év után döbbent rá az igazgató, mert a kereszt nagyjából azóta ékeskedik Nagykovácsi legmagasabb pontján.

És ha még ez sem lenne elég, az ügybe a napokban természetesen beavatkozott a XXI. századi Vallásügyi Likvidáló Hivatal is, a Demokratikus Koalíció (DK). Az egyházellenes megnyilvánulásairól elhíresült Gyurcsány-párt sajtómunkásai arról kezdtek el cikkezni, hogy kirúgták az állásából a nemzeti park igazgatóját, mert miután Menczer Tamás külügyi államtitkár, Nagykovácsi országgyűlési képviselője kezdeményezte a fakereszt visszaállítását, a nemzeti park vezetője jelezte, hogy ezt természetvédelmi okokból nem fogja engedélyezni. 

Kiderült azonban, hogy a vezetőváltás már jóval a keresztügy előtt napirenden volt az igazgató egészségi állapota miatt. Az ezzel kapcsolatos rágalomhadjáratban élen járt Dávid Ferenc, a DK „szakértője”, aki még azt is felrótta a vita apropóján Menczer Tamásnak, hogy volt sportriporterként érdemtelenül képviselő és államtitkár. Menczer Tamás ezek után joggal jelezte a gyurcsányista publicistának, hogy a parlamentbe kerüléshez azért rögösebb út vezet, például meg kell nyerni a választást, ami igen régóta nem jött össze Gyurcsányéknak.

Aztán valaki megunta az egész hercehurcát és azt, hogy megkötik a a politikusok kezét a jogszabályok még akkor is, ha a jó szándék vezérli őket. Egy istenfélő nagykovácsi vállalkozó, ahogyan fogalmazott, polgári engedetlenségből úgy döntött, hogy vállalja az ezzel járó büntetőjogi felelősséget, és a keresztet visszaállította a helyére. Bíróság legyen a talpán, amelyik őt elítéli ezek után. Egy helyen azonban biztosan nem kell majd ezért aggódnia: Krisztus ítélőszéke előtt.

 

Borítókép: Dávid Ferenc, a DK képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 9-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.