idezojelek

Tíz évvel ezelőtt egész Nyugat-Európa minket nácizott

Mindössze tíz évbe telt, hogy Svédország felismerje, micsoda hibát követett el 2014-ben.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2024. 10. 26. 6:02

Svédország úgy döntött, hogy teljesen új alapokra helyezi a migránsokkal kapcsolatos segélyezési politikáját, hogy a támogatások hatására a skandináv ország felé kacsingatók inkább odahaza próbáljanak boldogulni. A tervet úgy jelentette be a svéd kormány képviselője, mintha legalábbis a spanyolviaszt találta volna föl, ráadásul elsőként a világon.

Pedig mindössze tíz évbe telt, hogy felismerte, micsoda hibát követett el 2014-ben. Akkor kezdődött hirtelen megnövekedni a dokumentum nélkül érkező migránsok száma a svéd határoknál, s akkor mondta Fredrik Reinfeldt miniszterelnök, hogy a svédek „nyissák ki a szívüket” az újonnan érkezők felé. Mert együtt, Svédország minden lakójával, a hatóságokkal, a politikai élet és az üzleti szféra képviselőivel együtt fel fog épülni a mindenkit befogadó és integráló utópia.

Tíz évvel később Svédországban felépült egy második, árnyékban élő és tevékenykedő társadalom, amelynek tagjai külföldről érkeztek és szinte kizárólag a bűnözésből élnek. A rendőrség tíz éve képtelen megbirkózni a fenyegetéssel, a szomszédos országok aggódva tekintgetnek a határ felé, nem tudván, mi történik arrafelé, de semmi jó. 

A sajtóban szélsőjobboldaliként megjelenő, a valóságban középutas Svéd Demokraták áttörték az üvegplafont és elfogadott politikai erővé váltak, az állami vezetők pedig évről évre szigorúbb bevándorlási taktikát dolgoznak ki, hátha ez így hihetővé teszi, hogy valóban létezik egy megalapozott stratégia. De a valóságban elbukott a terv, tíz évig hitegették a saját állampolgáraikat és azokat is, akik éltek a lehetőséggel és letelepedtek ott, a nyitott szívű svédek otthonában.

Most az az új terv – valamint a tapasztalat is –, hogy elég a bevándorlókból, jogi béklyókkal kell megoldani, hogy maradjanak otthon ezek az ismeretlen figurák, akik nem környezetvédők és nem is liberálisok, s nagyon ritka közöttük az LMBTQ-ember és a vegán. 

Tíz évvel ezelőtt Magyarország tisztán és egyértelműen leszögezte, nem fogja beengedni az ismeretlenek tömegét, nem akar együtt élni a messziről jött emberekkel, mindent megtesz, hogy a migrációs hullámmal szembeszálljon. Egész Nyugat-Európa minket nácizott, borzongva mutogattak ujjal a magyar modellre. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Tíz évvel később ugyanezek az országok nyílt, őszintének hazudott tekintettel mondják, milyen korlátozások kellenek, hogy a migrációs válságot megoldjuk, és otthonukban tudjuk segíteni az Európa felé törekvőket. 

Egyik vezető se mondta, hogy a magyaroknak igazuk volt, egyik se ismerte be régi hibáját, egyik se vezette vissza saját pártjának gyászos választási eredményeit oda, hogy a migrációs válság idején képtelen volt helyes döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, addig lassan vagy gyorsan, de erodálódni fog a beléjük vetett bizalom, a populistának mondott, valójában igencsak józanul gondolkodó pártok pedig előre fognak törni.

Ezzel a tíz évvel azonban történelmi bűnt követett el nemcsak Svédország, de Nyugat-Európa több állama is, hiszen épp ez a válság ágyazott meg annak, hogy az Európai Unió ilyen töredezett és mozgásképtelen közösséggé vált. Se Németország, se Svédország, se Franciaország nem tudta felépíteni az utópiát, amit saját népének ígért, mind belebuktak, és tízévnyi felhalmozott hibát kellene kijavítani. 

Azoknak, akik egykor az álmot megálmodták és ennyire csúnyán felsültek vele. Akik láthatóan alkalmatlanok az országok irányítására, s mégis el tudják hitetni mindenkivel, hogy ők a politika mindentudói. Az utópiát soha nem lehet felépíteni, épp ez a lényege. Nincs ideális társadalom, nincs tökéletes világ. De következményei mindig vannak a hibáknak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Elittúltermelés és elszegényedés (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A király, aki alól kifutott az ország

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Az igazság a nemzeti erők oldalán áll

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nem engedünk 56-ból!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.