Orbán Viktor példáját követi Svédország

Az egyik legmigránsbarátabb nyugat-európai ország második éve szisztematikusan szigorít a bevándorláspolitikáján, mára Stockholm eljutott oda, ahová a magyar kormány hosszú évekkel ezelőtt: a kiváltó okokat kell kezelni, nem korlátlanul befogadni a migránsokat. A különbség csak annyi, hogy Svédországban már a lakosság húsz százaléka külföldi születésű.

2024. 10. 25. 18:17
Migránsok várják, hogy kiszállhassanak a spanyol Salvamento Maritimo (tengeri kutató- és mentőügynökség) Guardamar Caliope hajójáról, miután 2 „cayuco” csónakot mentettek meg, fedélzetükön mintegy 327 emberrel, La Restinga kikötőjében, El Hierro szigetén, 2024. szeptember 20-án kora reggel. Fotó: AFP Forrás: (Fotó: Antonio SEMPERE / AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációellenes – a kormányt kívülről támogató - Svéd Demokraták beterjesztése alapján Ulf Kristersson kabinetje újabb lépést jelentett be a Svédországba irányuló bevándorlás mérséklése érdekében csütörtökön. 

A tervezet szerint a migránsokra fordítandó segélykeret egy jelentős részét a bevándorlás fékezésére fordítaná a kormány, többek között megerősített határvédelemmel, tájékoztató kampányokkal, amelyek közlik a migránsokkal, nem látják őket szívesen Svédországban, valamint a kibocsátó országokkal történő szorosabb együttműködés és visszatérítési központok létrehozásának finanszírozásával. 

Azaz Svédország eljutott arra a felismerésre, hogy a kibocsátó országokba fektetett pénz hasznosabb, mint korlátlanul önteni a forrásokat az országba érkező migránsok ellátásába és a tömeges migráció okozta társadalmi károk enyhítésére.

A 2024–2028 közötti időszakra ezért egy összesen hárommilliárd svéd koronába (105 milliárd forint) kerülő tratégiát dolgoztak ki. – Ez előnyös Svédországnak, ráadásul a választók erre szavaztak, hogy kevesebb bevándorlást szeretnének Svédországba.

 Ez a kormány politikája, tehát beváltjuk a fontos választási ígéretünket – mondta el a mérsékeltpárti segély- és külkereskedelmi miniszter. Benjamin Dousa hozzátette, ha a svéd segélyalapok Európába és Svédországba vándorolni nem akaró, de dolgozni igyekvő emberekhez juthatnak helyben, akkor az valóban minden fél számára előnyös. A reform másik része, hogy több, már Svédországban tartózkodó bevándorlót rávegyenek arra, hogy térjenek vissza hazájukba. A szeptemberben bejelentett program alapján az erre önként vállalkozók fejenként mintegy 12 millió forintnak megfelelő svéd koronát kapnak, ha vállalják, hogysoha nem térnek vissza a skandináv államba.

 

A svéd ötlet nem új

A stockholmi kormány ötlete nem új, az Orbán-kormány legalább hét éve javasolja, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol baj van, nem pedig a bajt hozni Európába. 

Svédországban pedig nagy a baj az eddigi korlátlan bevándorláspolitika miatt. Az SCB, a svéd statisztikai hivatal adatai szerint a lakosság húsz százaléka, azaz mintegy kétmillió ember külföldön született, ebből az utóbbi 12 évben 1,2 millióan érkeztek. Közülük hétszázezer már svéd állampolgár. Hétszázezer munkaképes korú migráns (és a családja) él segélyekből, hatalmas terhet róva a többségi társadalomra, miközben legnagyobb részük semmi jelét sem mutatja annak, hogy be szeretnének illeszkedni a svéd társadalomba. Ráadásul az elmúlt években egyre nagyobb gondot jelent az egész országot behálózó, szervezett migránsbandákhoz köthető erőszakhullám.

 

Borítókép: Migránsok várják, hogy kiszállhassanak a spanyol Salvamento Maritimo (tengeri kutató- és mentőügynökség) Guardamar Caliope hajójáról, miután két csónakot mentettek meg, fedélzetükön mintegy 327 emberrel La Restinga kikötőjében, El Hierro szigetén 2024. szeptember 20-án kora reggel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.