A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Aceh-i zavargások

1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Indonéziától elszakadni kívánó Aceh tartományban. A Szumátra északi csücskén fekvő területen napok óta tartanak a zavargások. Néhány tüntetőcsoport több ízben összecsapott a rendfenntartó erőkkel, legalább egy polgári személy meghalt, többen megsebesültek. Hétfőn félmilliós tömeg követelte a tartományi fővárosban, Banda Acehban rendezett békés felvonuláson a terület önállóvá válását, akkor Jakarta nem alkalmazott erőszakot. A szerda esti megmozdulások során azonban a rendőrség szembeszállt az összegyűlt lázongókkal, miután azok megtámadtak és felgyújtottak egy rendőrőrsöt Samaduában, Banda Acehtől 250 kilométerre. A feldühödött tömeg azután támadt a rendőri őrhelyre, hogy rendőrtisztek négy személyt letartóztattak egy közeli ellenőrző ponton. Egy nemzetközi energiacég már megkezdte Acehban élő munkatársainak és családjainak kitelepítését attól tartva, hogy az olajban igen gazdag tartományban vérengzésekre lehet számítani. A nemzetközi közösség és a térségben érdekelt olajvállalatok attól tartanak, hogy Indonézia szétesése megállíthatatlan folyamat és a sok ezer szigetből álló ország több területén hamarosan anarchikus állapotok uralkodnak majd, amelyek veszélyeztetik a világcégek több milliárd dolláros befektetéseit. Nem véletlen ezek után, hogy a három hete indonéz elnökké választott Abdulrrahman Wahid délkelet ázsiai diplomáciai körútja után Washingtonba utazott. A hét elején még úgy tűnt, hogy az aceh-i események miatt az államfő megszakítja útját és lemondja amerikai látogatását. Nem kizárt, hogy éppen az amerikai befektetők megnyugtatása miatt megy az otthoni válságos helyzet ellenére is Washingtonba. Wahid egyébként néhány napja szakértőivel tanácskozott Aceh jövőjéről. Kijelentette: megfontolja, hogy engedélyezzen-e egy, a kelet-timorihoz hasonló népszavazást Aceh ügyében. Az elnök szerint azonban helyesebb volna, ha a tartomány megelégedne az Indoné-zián belüli autonóm státussal. Aceh helyzete mindenesetre nem teljesen ugyanaz, mint Kelet-Timoré. A szumátrai területen is voltak ugyan függetlenségi harcok, és Aceh száműzetésben élő uralkodója mindig is azt állította: „országa” teljes területe fölött sosem szerezte meg a teljes ellenőrzést Indonézia. Aceh azonban – Kelet-Timortól eltérően – Indonézia függetlenné válása óta a több-ezernyi szigetet magába foglaló ország része. És a nemzetközi közösség is annak tekinti. Kelet-Timor 1975-ös megszállását azonban a világ hivatalosan nem ismerte el soha.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.