A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az orvosi kamara kevesli a büdzsét

1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Gyógyszer-gyártók Egyesülete kifogásolja a gyógyszerkeret csökkentését, a gyógyszerek hatósági árképzését, és elveti a közgyógyellátási lista további szűkítését is. A szervezet közleménye szerint az orvosok receptírási gyakorlatának adminisztratív korlátozását sem tartják elfogadhatónak.A Nemzetközi Gyógyszergyár-tók Egyesülete meglepetéssel értesült a gyógyszerár-támogatási rendszer legújabb átalakítási terveiről, mivel ezekben a javaslatokban az ideinél még nominálértéken is alacsonyabb gyógyszerkeret szerepel – tartalmazza az egyesület tegnapi sajtóközleménye. Az egyesület szerint ezen elképzelések korlátozzák az egészséges gyógyszerpiaci versenyt, és akadályozzák a korszerű gyógyító tevékenységet is. Alapvető követelmény, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyszerár-támogatásra szánt költségvetési keretet kizárólag egészségügyi szolgáltatásra költse – olvasható a közleményben. A gyógy-szergyártók azt szeretnék, hogy a szociális és gyógyszeripar-védelmi szempontokat a támogatási rendszertől elkülönítve, önálló költségvetési keretből fedezzék. A szervezet szerint az új ártámogatási rendszernek átláthatónak, diszkriminációmentesnek és jogilag rendezettnek kell lennie. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) gazdasági bizottságának elemzése szerint az Egészségbiztosítási Alap 2000. évi költségvetésének tervezete tovább fokozza az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozottságát – hangzott el az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának keddi ülésén. A kamara szerint a probléma enyhítésére legalább 47-50 milliárd forinttal kellene megemelni a gyógyító-megelőző kiadásokra fordítható keretet. A MOK gazdasági bizottsága szerint 2000-re a gyógyszertámogatásra fordítható keret szakmailag indokolt mértéke 150-155 milliárd forint lenne. A költségvetési javaslat azonban ezt az összeget 135 milliárd forintban határozza meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.