Bárdos György a bakon ünnepel

Salánki
1999. 11. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyen fiatal a Bárdos? Az újságokban megjelentek alapján azt hittem, már ötvenéves” – mondta a London–Budapest repülőjárat csinos utaskísérője tizenkilenc évvel ezelőtt, amikor a magyar fogathajtó-válogatott kitűnő szereplés után hazautazott a Windsorban rendezett világbajnokságról. Az előző nap a windsori kastélyban Fülöp edinburghi herceg köszöntötte az egyéni világbajnokot, akit a távollévő Erzsébet királynő helyére ültetett, és a fogathajtás királyának nevezett. A Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke nem udvariasságból adományozta a „királyi” címet a gyöngyösi hentes fiának, mert azóta is példátlan sikert ért el, 1977-től sorra győzött a világ- és Európa-bajnokságokon. Bárdos György a fiatal, amatőr lovas szakág első profi világklasszisa lett, aki bátor, betyáros hajtásával ámulatba ejtette a világot, s nem túlzás, Németországban talán még népszerűbb volt, mint itthon. Három évvel ezelőtt Bárdos György átadta a gyeplőt fiának, Attilának, és elbúcsúzott a versenyzéstől. Ezért is okozott kellemes meglepetést, amikor néhány hónapja bejelentette, hogy visszaül a bakra, és felkészül a jövő évi világbajnokságra, s ezt így indokolta: „– Kocsi Jánostól, a fogathajtó szakbizottság elnökétől olyan gáláns ajánlatot kaptam, amire lehetetlen volt nemet mondani. Hét kitűnő lipicai lovat kaptam, amelyekkel felvehetem a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel. Az elsődleges célom, hogy a magyar csapatot a világbajnoki dobogóra segítsem.” Ma reggel, születésnapján is hajnalban kel a király, mert elmondása szerint a jó időt ki kell használnia, reggeltől délig felváltva edzi a lovakat. Hogyan és mikor ünnepli ötvenedik születésnapját? „– Halottak napján nem illik mulatni, én viszont a fél évszázados fennállásomat feltétlen meg akarom ünnepelni. A születésnapi buli nem marad el, csak késik.” A jókívánság azonban nem késhet: Isten éltesse Bárdos Györgyöt!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.