Bosch mester egyre népszerűbb

K. B.
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Születése 550. évfordulójának közeledtével egyre inkább reflektorfénybe kerül a XV. századi festészet különös alakja, Hieronymus Bosch. Nemrég a madridi Prado múzeumban újra látható volt A gyönyörök kertje című triptichon, melyet egyes szakértők a festészet történetének tíz legfontosabb alkotása közé sorolnak.A múlt század hatvanas éveiben találtak rá a hertogen-boschi Miasszonyunk-közösség anyakönyvében a Hieronymus Aquen Bosch névre. Mivel a festő művei évszázadok óta ismeretlenül bűvölték el a művészetkedvelőket, e felfedezés igen nagy jelentőségű volt művészettörténész körökben. Ennek ellenére Bosch élete sok tekintetben rejtély maradt számunkra. Máig sem tisztázott pontosan, hogy mikor látta meg a napvilágot. A kutatók többsége 1450-et tartja születési időpontjának. Szülővárosa, Hertogenbosch a XV. századi Németalföld negyedik legnagyobb városa Leuven, Brüsszel és Antwerpen után. A festő sokat dolgozott a Miaszszonyunk testvérközösségnek, megbízásukból többször festette meg Szent Antal életét, aki különleges tiszteletnek örvendett a városban. Egy másik, deventeri vallási csoporthoz tartozhatott a művész apja, amelynek tagjai ezen a környéken magukat „hieronymi-tánusoknak” nevezték. Egyes művészettörténészek véleménye szerint ezért kapta Bosch a Hieronymus nevet. A festményen könnyen felfedezhetők mind a zodiákus, mind az alkímia jelei. A triptichon külső tábláján sokak szerint Bosch a világ teremtésének harmadik napját ábrázolta, ugyanis a tábla felső részén ez a felirat olvasható: „Ipse dixit et facta sunt, ipse mandavit et creata sunt” („Mert ő mondta és lett, ő parancsolta és előállott” – Zsoltárok 33:9 és 148:5). Ha a szárnyakat kinyitjuk, elénk tárul a teremtés. Láthatjuk, hogy a születés, a halál és az újraszületés körforgása megindult. A triptichon részeit vizsgálva a modern Bosch-kutatás hajlandó a többértelmű jelképekből kiindulva egy nyitott motívumrendszer megalkotására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.