Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Csendesülő hitvita

MTI226Jezsó
1999. 11. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikán és a Lutheránus Világszövetség a reformáció napján – október 31-én – Augsburgban aláírta a megigazulásról szóló közös nyilatkozatát, amelytől azt várják, hogy elsimítja a két egyház egyik központi, a nyugati egyházszakadáshoz nagymértékben hozzájáruló hitvitáját, és érvényteleníti a másik egyház tanainak korábbi kölcsönös elítélését. A közös nyilatkozat nem tekinthető kompromisszumnak, hiszen egyik félnek sem kellett feladnia semmit álláspontjából – mondta Vértesaljai László jeuzsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió magyar adásának felelős főszerkesztője.II. János Pál pápa a római Szent Péter székesegyházban megtartott szentmisén üdvözölte és méltatta a közös nyilatkozatot. A katolikus egyházfő a keresztény egység felé vezető nehéz út mérföldkövének nevezte a csaknem öt évszázados vitának véget vető dokumentumot. Vértesaljai László szerint arról van szó, hogy a felek elhagyták a két nézet közötti különbségek korábbi sarkított megfogalmazását, és a lényegi egybeesést emelték ki. A dokumentum megnyithatja az utat a protestáns egyházak és a katolikus egyház egymásra találásához – hangsúlyozta a jezsuita szerzetes. Hasonló véleményt vall Tóth-Szöllős Mihály, az Evangélikus Országos Egyházi Központ sajtófőnöke, az Evangélikus Élet című hetilap főszerkesztője is. Lapunknak elmondta: a most aláírt dokumentum szerinte a középkorban történt kölcsönös kiátkozásra adja meg a választ. Kiemelte: mindez a teológiai kérdések tisztázása, vagyis a keresztény egység irányába tett roppant jelentős lépésnek tekinthető, amelyet három évtizedes bizottsági munka előzött meg. A két egyház ugyanis egy fontos teológiai kérdésben úgy kereste meg a közös gyökereket, hogy közben egyik sem adta fel a saját tanítását – mondta Tóth-Szöllős Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.