A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Élesedő vita

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár néhány héttel ezelőtt a három szerbiai kormánypárt és a montenegrói kormánykoalíció vezető pártja arra a megállapításra jutott, hogy érdemes folytatni a tárgyalásokat a közös állam fenntartásáról, az azóta elindult folyamatok ennek az ellenkezőjét sejtetik.Nem sokkal a pártközi megbeszélések után a kisebbik tagköztársaság, Montenegró párhuzamos fizetőeszközként bevezette a német márkát, és saját területén devalválta a dinárt, úgyhogy jelenleg Belgrádban hat, Podgoricában pedig 18 dinárt ér hivatalosan egy márka. Első válaszlépésként Szerbia a fizetésforgalmat szakította meg Montenegróval, a múlt hét vége óta pedig gyakorlatilag leállította az élelmiszer-szállítást is. Szombat óta tehergépkocsik tucatjai várakoznak a két köztársaság közötti adminisztratív határon, amely egyre inkább államhatár jelleget ölt. Podgo-ricában azt állítják, hogy a szerb hatóságok akadályozzák egy sehol meg nem jelentetett rendelettel az élelmiszer-szállítást, ugyanakkor a szerb kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy kormányának semmi köze a zárlathoz, szerinte a tehergépkocsik azért álltak meg, mert bizonytalan az áru megfizettetése. Erre a montenegrói gazdasági miniszter replikázott azzal, hogy a kamionokat leállító rendőröknek semmi közük a két köztársaság közötti pénzügyi kapcsolatokhoz. Az egy országon belüli két fizetési rendszer mindenesetre egyre több bonyodalmat okoz, például azt is, hogy Szerbiából, így Vajdaságból sem lehet pénzküldeményt eljuttatni a Montenegróban szolgáló kiskatonáknak. Egy neves podgoricai közgazdász szerint az abszurd helyzet csak azért lehet jó, mert gyorsan kikényszerítheti a végleges megoldást. Szerinte ez csak két irányba történhet: vagy megállapodik a kapcsolatok rendezésében a föderáció két köztársasága, vagy pedig Montenegró önállósul, és független államként működik együtt legközelebbi szomszédjával, Szerbiával. Közben úgy tűnik, hogy a nehezen megkezdett politikai tárgyalások ismét megrekednek, ugyanis sem Belgrádból, sem pedig Podgoricából nem érkeznek olyan hírek, hogy megkezdődne az egyeztetés a kormányok vagy a parlamentek között. Ezt a formát egyébként Montenegró szorgalmazza, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a párbeszéd központi témája az a javaslat legyen, amelyet Podgoricában dolgoztak a föderáción belüli viszonyok újraértékelésére. Ebben a kisebbik köztársaság gyakorlatilag konföderációt javasol Szerbiának. Egy ideig úgy tűnt, hogy Belgrád úgy próbál kedvébe járni Montenegrónak, hogy az ottani vezető pártnak engedi át a szövetségi miniszterelnöki tisztséget, amit jelenleg Momir Bula-tovics egykori montenegrói elnök tölt be. Milo Gyukanovics jelenlegi elnök azonban köntörfalazás nélkül visszautasította ezt a javaslatot, és azt mondta, hogy erről most már késő tárgyalni, a jugoszláv kormányfői tisztség kérdése csak azután lehetne ismét időszerű, ha előbb megállapodnának a föderáción belüli új viszonyokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.