A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elkészült a bősi terv

1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a Dunai Kormánybiztosi Iroda részletes javaslata a bősi kérdés rendezésére. Ha a kormány elfogadja a tervezetet, hamarosan folytatódhatnak a tárgyalások Szlovákiával. A javaslat egyszerre kívánja teljesíteni a két ország elvárásait, így jó eséllyel elnyerheti Pozsony támogatását.Több mint hétszáz oldalas kormányhatározat-tervezetet állított össze Székely László dunai kormánybiztos irodája, amely minden részletre kiterjedően ajánlást tesz a bős–nagymarosi ügy rendezésére. A javaslat szövege egyelőre nem nyilvános, ám kormánykörökből értesültünk tartalmáról. Eszerint a magyar kormány lemondana hazánk tulajdonrészéről a bősi vízlépcsőben, s az erőműben megtermelt, minket illető árammennyiségről, amiért cserébe Szlovákia elfogadná a nagymarosi gát elhagyását, és az „ökológiai szükségletet kielégítő” vízmennyiséget juttatna a szigetközi Öreg-Dunába. A Népszava információja alapján a javaslat a korábbi tervek közül a legtöbb, azaz hetvenszázaléknyi vízmennyiség átadását tartaná elfogadhatónak. A vízmegosztás meghatározásakor a kormánybiztosi iroda szakértői figyelembe vették a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, az Európai Közösség 1993-as ajánlatát – amely szerint 65 százaléknyi víz kell az ökológiai szükségletek kielégítésére – és a nemzetközi határvízi megállapodásokat. A magyar fél feltételül szabná, hogy Szlovákia együttműködjön a Szigetköz rehabilitálásában és a Budapest fölötti folyószakasz mederrendezésében is. A hajózási problémákat – a 2,5 méter mély vízi út állandó biztosítását – duzzasztás helyett hagyományos korrekciós eljárásokkal oldanák meg. A félkész állapotban lévő dunakiliti tározót nem töltenék fel. Így a magyar javaslat megfelelne a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének: a szlovákok által oly sokszor hangoztatott 1977-es államközi szerződés fő célkitűzéseit és a környezetvédelmi elvárásokat egyaránt teljesítené. A bíróság ajánlásának megfelelően nullszaldós kártérítést fogadnának el, azaz egyenlő súlyúnak tekintenék a Duna jogtalan elterelését az 1977-es szerződés jogtalan felmondásával. Ugyanakkor a mederkorrekció költségének megosztásáról csak később döntenének. A kormánybiztosi iroda anyaga a legutóbbi – május 14-i – kétoldalú találkozón tett ígéreten alapul, amely szerint hazánknak kell javaslatot tennie a hágai ítélet megvalósítására. A kormány feltehetően még ebben a hónapban elfogadja a tervezetet, s már december elején postázhatják azt a szlovák kabinetnek. Ha minden a tervek szerint sikerül, akár még ebben az évben sor kerülhet a következő kétoldalú tárgyalási fordulóra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.