A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Jöttem. Láttam. Győztem?

Tóth Szabolcs Töhötöm
1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke kedden megbékélésre szólította fel a koszovói Urosevácban az albánokat. A jelek szerint azonban – az újabb és újabb albán tömegsírok és a háború befejezése óta elűzött szerbek tükrében – Clinton elnöknek a békét nehezebb lesz megnyernie, mint a háborút.A 42 000 KFOR-katona jelenléte ellenére néhány hónap leforgása alatt mintegy százezer szerb nemzetiségű koszovói hagyta el szülőföldjét, félvén a visszatérő albán lakosság bosszújától. Clinton elnök keddi, Koszovóban tett látogatásán arra szólította fel az albánokat, hogy hagyják maguk mögött a múlt vak gyűlöletét, és teremtsenek olyan társadalmat, amely minden népcsoport gyermekei számára megfelelő. „Megnyertük a háborút, de csak önök nyerhetik meg a békét” – figyelmeztetett. A békét megnyerni pedig nem lesz könnyű. Clinton látogatása egybeesett az első jelentősebb havazással a térségben, ami ráirányította a figyelmet arra is, hogy sok, a szerb támadás elől elmenekült albánnak még ma sincs fedél a feje fölött. A tél beálltával szünetelnek azok a vizsgálatok is, amelyek az albán tömegsírok feltárását és az atrocitások kivizsgálását tűzték ki célul. Carla del Ponte főügyész november 10-én az ENSZ-nek küldött jelentésében arról számolt be, hogy ez idáig 2108 holttestet talált meg a nemzetközi csoport, miután 529 sírhelyet tártak fel az elmúlt hónapokban. A szerb offenzíva áldozatainak számát 5000 és 11 000 közé teszi a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntetteket vizsgáló törvényszék. A háború alatt a NATO 100 000–400 000 eltűntről beszélt (mint ahogy akkor valóban rengetegen bujkáltak az erdőkben, és így eltűntnek nyilvánították őket). A két szám közötti nagyságrendbeli különbség miatt főként az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában számíthatnak az államfők kritikára, mondván, ha már akkor kiderül, hogy az áldozatok száma „csak” néhány ezerre tehető, nem kapott volna ekkora támogatást a Jugoszlávia ellen viselt háború. Az eddig feltárt sírhelyek és a hozzájuk kapcsolódó kegyetlen történetek (térképvázlatunk az öt különböző NATO-ország katonai irányítása alá tartozó körzetet mutatja, a legnagyobb eddig megtalált vagy feltételezett tömegsírt, illetve tömegmészárlás helyszíneit feltüntetve) mindenesetre – egyelőre – elegendő muníciót szolgáltatnak Clintonnak és Blairnek az efféle belföldi támadások kivédésére. Nagyobb problémát okoz ugyanakkor, hogy a NATO által vezetett KFOR-missziónak eddig nem sikerült elfojtania az erőszakot a tartományban, és az elmúlt öt hónapban 379 gyilkosság jelezte, hogy az etnikai háborúnak még nincs vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.