A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Két főigazgató az OEP-nél

Berek Patrícia
1999. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is visszahelyezte tegnap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói posztjába Cser Ágnest a Fővárosi Bíróság. Jelenleg tehát két főigazgatója van az egészségbiztosítónak. Az azonnal végrehajtható ítélet az OEP szerint közel sem hozott olyan egyértelmű helyzetet, amely lehetővé tenné, hogy hétfőn Cser Ágnes folytathassa főigazgatói munkáját.Cser Ágnest egy tavaly júliusban hozott kormányhatározat mentette fel posztjából. Indoklásként az intézményen belüli átszervezést jelölte meg a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), amely nemsokára kilépett a volt főigazgató által a visszahelyezésért indított munkaügyi perből, s így az OEP lett az alperes. Az ítélet ki is tért rá: noha kívülálló szervezet hozta meg a döntést, a munkáltató akkor is az az intézmény, ahol a munkavállaló a feladatát ellátja, ez pedig az OEP. Az egészségbiztosító jogi képviselője azonban perbeszédében azt fejtette ki: hatáskör hiányában nem hajthatja végre a régi-új főigazgató további foglalkoztatását kimondó ítéletet. A pert azért nyerhette meg másodfokon is Cser Ágnes, mert a felmentés indoklása a bíróság szerint nem felelt meg a valóságnak, hiszen azóta is van főigazgatója az OEP-nek. A felmentést egyébként meg sem kellett volna indokolni, ám ha ezt mégis megtette a Miniszterelnöki Hivatal, akkor ahhoz tartania kell magát. A másik jogi problémát az okozta, hogy Cser Ágnesnek nem ajánlottak fel képzettségének, végzettségének megfelelő munkakört. Most tehát két főigazgatója van az egészségbiztosítónak, s mindkettő törvényesen. – Ezt a jogi helyzetet csak a bírósági határozat ismeretében lehet minősíteni, jelenleg pedig ez nem áll rendelkezésünkre – nyilatkozta lapunknak Szabadfi Árpád, Frajna Imre tb-alapokat felügyelő államtitkár kabinetfőnöke. – A volt főigazgató visszahelyezése kormányhatáskörbe tartozik. Amennyiben az ítélet kötelezettséget ró a kormányra, azt végre kell hajtani, ám ennek is van egy menete. Azt nem teheti meg Cser Ágnes, hogy önhatalmúlag beül a főigazgatói székbe, mert Frajna Imre – mint a főigazgató felett álló személy – nélkül nem lehet szó azonnali vezércseréről. Annál inkább is, mert ha az ítélet nyomán esetleg újabb kormányrendeletet kell alkotni, azt az államtitkár készíti majd elő – fűzte hozzá Szabadfi Árpád. Cser a per után azt tervezte: bemegy az egészségbiztosítóhoz, hogy üdvözölje kollégáit, bár ezt később mégsem tette meg. Lapunk kérdésére, tervezi-e, hogy hétfőn elkezdi a munkát, azt válaszolta: köztisztviselőként nem is tehet mást, mint hogy úgy cselekszik, ahogyan a bíróság elrendelte, márpedig az ítélet értelmében tegnap óta ismét az OEP főigazgatója. Arról nem kívánt nyilatkozni, összeférhetőnek tartja-e az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetében (EDDSZ) betöltött elnöki tisztséggel az OEP főigazgatói tisztét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.