Megdőlnek a közhelyek

farkas
1999. 11. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet-Közép-Európa és Magyarország sorsdöntő világháborús éveit vizsgálta Herczegh Géza A szarajevói merénylettől a potsdami konferenciáig, avagy Magyarország a világháborús Európában című könyve, melyet ünnepélyes keretek között mutattak be a Gellért Szállóban. Herczegh Géza tudós, jogász, az Alkotmánybíróság alelnöke, a hágai Nemzetközi Bíróság tagja a mintegy hatszáz oldalas könyvében azt vizsgálta, hogyan juthattak Közép-Európa országai a világháborúkban betöltött szerepüktől függetlenül politikai szempontból perifériára, s ez miként determinálta a tragikus fejleményeket. A könyvet méltató Martonyi János külügyminiszter szerint a szerző számos közhelyet dönt meg, miközben megannyi újszerűséget tár az olvasó elé. Diplomáciai szempontból is fontos alkotásnak tartja a miniszter Herczegh történelmi esszéjét, hiszen a jövőre nézve is jelentős következtetések vonhatók le belőle. A háborús, majd az azt követő mintegy negyven év után szűkebb és tágabb hazánk, Közép-Európa olyan lehetőséghez jutott – így Martonyi –, mely által a XXI. századra a tiszta önkép kialakításán kívül viszonylagos gazdasági, politikai centrális funkciót kellene felvállalnunk. A könyv múltunknak azt a korszakát tárgyalja, amelyet jövőnk építéséhez feltétlenül ismernünk kell – zárta beszédét a külügyminiszter. A Magyar Szemle, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke, Granasztói György szerint az 1914–1945 közötti időszakot újszerű megközelítésben bemutató oknyomozó történetírás másik nagy érdeme az egyértelmű gondolatvezetés az apró részleteken való haladás mentén. Ez kizárólag a nagy írók sajátja – vélte Granasztói. Kodolányi Gyula, a kötetet kiadó Magyar Szemle főszerkesztője szerint Herczegh kutásainak komoly érdeme, hogy olyan tényekkel támasztja alá mondanivalóját, melyekhez a hazai közönség évtizedeken keresztül nem jutott hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.