A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Növekvő Mol-eredmények

T. B.
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol-csoport harmadik negyedévi üzleti ereménye 27,1 milliárd forint, ami 71 százalékos növekedést jelent 1998 hasonló időszakához képest. A nem auditált adatok szerint az első három negyedév kamat- és adóráfordítások nélkül számított, amortizá- cióval korrigált eredménye (EBITDA) 98,5 milliárd forintot tett ki – ez 29 százalékos emelkedés 1998 első három negyed- évéhez képest. A javuló eredményeknek több oka is volt. Egyrészt sikeres költségcsökkentési, hatékonyságjavító intézkedésekkel tízmillió dolláros megtakarítást ért el a csoport. A növekvő személyi jellegű ráfordításokat kis részben ellensúlyozzák a munkaerő-leépítések. A harmadik negyedévben 350 fővel csökkent az alkalmazotti létszám, amelyet az év végéig a tervek szerint további ezerfős csökkenés követ. Ennek a leépítésnek a költségére azonban már nem maradt céltartalék, ezért ez a negyedik negyedév eredményét 2,7 milliárd forinttal fogja csökkenteni. Másrészt a cégcsoport termékei árrését jelentős piacvesztés nélkül növelni tudta. Ennek megfelelően az alacsony földgáz- és magas kőolajárak mellett a kutatási-termelési és a gázforgalmazási tevékenység eredményessége jelentősen növekedett. Az átlagos energetikai termékek terén a belföldi nagykereskedelmi piaci részesedés 81-ről 77 százalékra csökkenésének fő oka a fűtőolajok területén történt részesedéscsökkenés volt. A negyedév árbevétele – részben a magasabb olajárak miatt – a tavalyi harmadik negyedév adatánál 26 százalékkal nagyobb, 174,7 milliárd forint volt. A Mol kőolajtermék-kiskereskedelmi részaránya a piac általános bővülése mellett is növekedett. Ebben szerepe volt a növekvő kártyaforgalomnak is. Ebből a szempontból is jók a cég kilátásai, mivel a központi költségvetési szerveknek nyújtott kártyaszolgáltatások pályázatán egy hónapja újabb három évre biztosította magának ezt a bevételi forrást. Az úgynevezett shoptermékek is fontos szerepet játszanak a kiskereskedelmi forgalomban, e téren 11 százalékos növekedést értek el. Az árbevételen belül növekedett az exportértékesítés aránya, összege 23 százalékos növekedés mellett 95,2 milliárd forint volt az első három negyedévben, ami az összes értékesítés ötödét jelenti. A Mol-csoport pénzügyi ráfordításai – amelyeknek nagy részét a kamatkiadások teszik – körülbelül 36 százalékkal, ötmilliárd forint körüli összegre csökkentek. A jugoszláviai helyzet a földgázüzletágnál okozott veszteségeket. Déli szomszédunk területén végrehajtott NATO-csapások miatt a harmadik negyedévben a földgáztranzit mennyisége a tavalyi azonos időszak fele volt. Ezenkívül ebben az időszakban a már megképzett 1,6 milliárd forinton felül további 1,2 milliárd forint céltartalékot képeztek a szerbiai kinnlevőségeikre. A szerb kinnlevőség céltartalékkal még nem fedezett értéke 1,4 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.