A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Orosz helyett kínai válasz?

1999. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai szakértők szerint elképzelhető, hogy a rakétavédelmi rendszer kifejlesztésére irányuló amerikai szándék nem Oroszország, hanem Kína részéről kerül megválaszolásra – adták hírül a napokban nyugati sajtóorgánumok.Sok megfigyelő arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai lépésekre Pekingben egy meglehetősen erős, potenciálisan fenyegető nukleáris arzenál telepítésével válaszolnak. Az ázsiai nagyhatalom mindeddig kis számú, hatótávolságában és reagálóképességében is korlátozott nukleáris rakétaarzenállal rendelkezett. Interkontinentális hordozóeszközei például nagyrészt folyékony hajtóanyagú rakétákat használnak, melyek üzemeltetési sajátosságai akadályozzák a gyors válaszcsapás lehetőségét. Újabb fejlesztési irányzatok ellenben arra mutatnak, hogy megkezdték nagy teljesítményű, szilárd hajtóanyagú rakéták kivitelezését, amelyek „azonnali csapásmérésre” is lehetőséget adhatnak. A lépés természetesen a környező ázsiai országokat érinti elsősorban, de itt fegyverkezési versenyt is elindíthat. A nemzetközileg elismert szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Kína fejlesztései hasonló reakciót válthatnak ki Indiából, abban az esetben viszont Pakisztán kényszerülne megfelelő válaszra. Az amerikai törekvések ilyetén értelmezése szerint, noha az amerikai szárazföld fenyegetettsége továbbra is meglehetősen alacsony marad, az USA lépése közvetett módon Ázsiában fejthet ki nemkívánatos hatást. A kínai fejlesztések másrészt több robbanófejes rakéták elkészítésére irányulnak. Amennyiben sikerülne ilyen eszközöket létrehozniuk – vélik megfigyelők –, úgy valóban képesek lehetnek a fejlesztés alatt álló amerikai rakétavédelmi rendszer leküzdésére, hiszen az ilyen eszközök hatékonysága nagyban függ az egyszerre támadó ellenséges robbanófejek számától. A rakétavédelmi fejlesztések másik iránya taktikai jellegű, azaz az Észak-Korea, illetve Kína birtokában lévő kisebb hatótávolságú rakéták ellen irányul. Ennek célja a térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve Dél-Korea, Japán, esetleg Tajvan megóvása. Ez utóbbi területre történő kiterjesztése egyelőre vita tárgyát képezi. Nem kétséges, hogy amennyiben az amerikai rendszer Tajvant is védeni fogja, úgy ez további lökést adhat a kínai rakétafejlesztésnek – állapítják meg a kérdésben jártas nyugati szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.