A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szerbiai helybenjárás

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai ellenzéki pártok rendre azzal térnek haza külföldről – ezúttal éppen Isztambulból, az EBESZ csúcstalálkozójáról –, hogy a nemzetközi tényezők támogatják elképzeléseiket, de továbbra sem tudnak semmit sem felmutatni, így nem marad nekik más, mint a választások emlegetése. Közben lehet, hogy már maga a szerb ellenzék sem hisz abban, hogy Szerbiában belátható időn belül lesznek választások. A nyár elején, közvetlenül a NATO-bombázások befejezése után az első ellenzéki megmozdulásokon még azt ígérték a szónokok, hogy szeptemberig kikényszerítik a minden szintű rendkívüli választásokat, de ezt a határidőt állandóan tologatták, és a Szövetség a Változásokért soros elnöke most már arról beszél, hogy az uralkodó pártok titokban készülnek a márciusi helyhatósági és szövetségi választásokra. Ennek ezúttal van némi valóságalapja, ugyanis a kormánykoalícióhoz tartozó radikálisok is tavaszra ígérik a megmérettetést az önkormányzatok szintjén, de ha erre sor is kerül, az nem azért lesz, mert elfogadták az ellenzéki követeléseket, hanem azért, mert fel akarják számolni számos nagyváros ellenzéki vezetését. Amíg azonban azt meg is lehet érteni, hogy az ellenzék nem tudja kikényszeríteni a választásokat, hiszen nincs döntési pozícióban, azt már nehezebb felfogni, hogy miért nem teljesíti azokat az ígéreteit, amelyek függetlenek a hatalomtól. Konkrétan az ellenzéki árnyékkormányról van szó, amelynek még szintén valamikor a nyáron kellett volna felállnia, de továbbra is csak anynyit tudni, hogy élén Dragosz-lav Avramovics, a jegybank egykori kormányzója lesz. A Világbank volt tisztségviselője, aki már régen kilencedik évtizedében jár, legutóbb azzal magyarázta a halogatást, hogy az EBESZ-csúcstalálkozó eredményeire vártak, de kevesen értik, hogy hol a közvetlen összefüggés a két dolog között. Sokkal inkább arról van szó, hogy a Szövetség a Változásokért nem tudta megnyerni az ellenzéki színtér többi szereplőjét az árnyékkormány ötletének, és azért habozik, hogy ne okozzon még nagyobb kárt az ellenzéki mozgalomnak. Az árnyékkormány ötletét nemcsak a Szerb Megújhodási Mozgalom utasítja el, hanem a szerbiai közgazdászokat tömörítő G–17-es csoport is, amelynek elnöke nyíltan kijelentette, hogy Avramovics csak a Szövetség a Változásokért kabinetjét alakíthatja meg, és ennek így nem lenne esélye a sikerre. A közgazdászok egyébként most ugyancsak az ellenzék egyesítésére törekszenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.