A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vasúttörténeti park az ezredfordulón

Putsay Gábor
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vasút kiépítése és fejlődése az elmúlt évszázad derekától kezdődően nemzeti múltunk egyik legsikeresebb része, amely világszínvonalú eredményeket és termékeket mutatott fel. Ilyen például a Kandó Kálmán nevéhez fűződő villamosítási rendszer, a híres gőzmozdonygyártó iparunk, vagy olyan motorvonatok, mint az Árpád és a Hargita. A vasúttörténet gerincét alkotó járműveket a Magyar Vasúttörténeti Parkban helyezné el a MÁV, amelynek megnyitását a 2000. millenniumi év rendezvényein, illetve a vasutasnapi ünnepségsorozat alkalmával július 14-én terveznek megnyitni. Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, aki egyben a park fővédnöke, a tegnapi alapkőletétel alkalmával elmondta: illő, hogy a múlt tárgyi emlékei, a fennmaradt korabeli járművek méltó körülmények között legyenek kiállítva az utókor számára. A vasút jövőjét illetően a miniszter hozzáfűzte, hogy a MÁV mielőbbi megújulása elkerülhetetlen, amelyre megfelelő alapot teremt az elkészült vasúti reformtervezet. A vasútreform tervezetét a kormány és a gazdasági kabinet első lépésben megtárgyalta, a második fordulóra a jövő hét elején kerül sor, amikor a gazdasági kabinet ismét napirendre tűzi a vasút reformját. A MÁV, a történelmi emlékek megőrzésére 1984-ben megalakult História Bizottság és a közlekedési múzeum együttesen eddig kilenc gőzmozdonyt és tizenhét különböző típusú személy-, illetve teherkocsit állított helyre. A vasúttörténeti park építési költsége mintegy 360 millió forint lesz. Az alapkőletételt megelőzően 30 millió forintot költöttek a veszélyes anyagok eltávolítására, és a területrendezési munkákra. A millenniumi kormánybizottság 10 millió forinttal támogatta a park létrehozását, amelynek a MÁV egykori északi fűtőháza ad otthont a budapesti Tatai úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.