Végrehajtó az NGYIK-nál

Zivkovic Natália
1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végrehajtást indított az APEH 60 milliós tartozás miatt a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványnál (NGYIK). A szervezet – amelynek működését évi több százmillió forinttal finanszírozza a költségvetés – az ifjúsági tárcát okolja a kialakult helyzetért, míg a szakminisztérium úgy véli: a kuratórium vezetése képtelen gazdaságos működtetésre.Varju László, a NGYIK kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta: az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) az idei költségvetésből a közalapítvány részére elkülönített 228 millió forintnak még a felét sem utalta át, ennek következtében elmaradtak programok, s 60 millió forintnyi köztartozást halmoztak fel. A kuratórium elnöke jogszerűnek tartja, hogy megindult a végrehajtás. Mint elmondta: a helyzet megelőzése érdekében tájékoztatta és a tartozások megfizetésére kérte az ifjúsági tárcát, ami nem történt meg, ezért a fenntartót, azaz a minisztériumot terheli a felelősség. Varju László kijelentette: a közalapítvány kuratóriuma és annak elnöke a következményekért nem vállal felelősséget. – Nem az hozta a közalapítványt nehéz anyagi helyzetbe, hogy a tárca nem utalta át a teljes összeget, hanem hogy hoszszú éveken keresztül, szinte alapításától fogva rosszul gazdálkodott vagyonával – fogalmazott lapunknak Szabó László, az ISM helyettes államtitkára. A 228 millió forint egyébként arra szolgál, hogy ebből a közalapítvány működési költségeit, illetve a közös megállapodással indított programokat finanszírozzák. Az idén csak egy – a Katedra elnevezésű – programban sikerült egyezségre jutni, ennek időarányos költségeit, eddig 106 millió forintot át is utaltak a közalapítvány számlájára. A többit azért nem, mert nem voltunk róla meggyőződve, hogy azt a megfelelő célra fordították volna. A közalapítványt 1989-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a volt KISZ- és úttörővagyon egyes ingatlanjait ifjúsági célok érdekében működtesse, és ifjúsági célokra fordítsa. Ám folyamatosan csökkent a vagyona, s mára az eredeti töredékére apadt. A közalapítvány egy ingatlanának eladásával kapcsolatban Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter korábban úgy fogalmazott: az így befolyt öszszeget magánvagyonba akarták kimenteni, bár ezt egy bizottsági vizsgálat nem támasztotta alá. Az ISM a közelmúltban az Állami Számvevőszéket bízta meg, hogy vizsgálja meg a közalapítvány helyzetét. Az eredménytől függetlenül a tárca megfontolja, hogy a költségvetés tovább finanszírozza-e évi több százmillió forinttal a közalapítvány működését. A költségvetésből az idén körülbelül 1,5 milliárd forintot fordítottak ifjúsági célokra, s ennek közel egyötöde a közalapítványra ment el. Amennyiben az ÁSZ-vizsgálat törvénytelenséget tár fel, akkor Deutsch Tamás a megfelelő hatósághoz fordul a vezetők felelősségre vonása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.