Veszélyben az EBESZ-csúcs sikere?

1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csecsenföld tekintetében Moszkva semmi esetre sem enged bármiféle külső nyomásnak, de „tanulmányozni fogja az EBESZ bevonását olyan sajátos vonatkozásokban, amelyek meghatározzák a csecsen rendezés belpolitikai státusát”. Vlagyimir Rahmanyin orosz külügyi szóvivő válaszolt ezekkel a szavakkal tegnapi, moszkvai sajtóértekezletén az Európai Unió külügyminisztereinek az észak-kaukázusi helyzet kapcsán előző nap hozott döntéseire. A moszkvai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Oroszország „nagyra értékeli az EU-nak azt a készségét, hogy humanitárius segélyeket küldjön a lakóhelyüket ideiglenesen elhagyó személyeknek”. (A hivatalos orosz megnyilatkozásokban gondosan kerülik a menekült kifejezést, s általában „kényszerű áttelepülőkként” emlegetik a több mint kétszázezer csecsen menekültet.) Rahmanyin a segélyek fogadására vonatkozó orosz készséget megerősítve hangsúlyozta, hogy a segélyezés beindulásakor „a szövetségi hatóságok készek lesznek a nyílt együttműködésre e támogatást biztosító, nemzetközileg elismert szervezetekkel”. Oroszország csecsenföldi háborújának nyugati bírálata veszélyezteti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) isztambuli csúcstalálkozójának sikerét – figyelmeztetett kedden Igor Ivanov orosz külügyminiszter a Financial Timesban írt cikkében. Az orosz külügyminiszter rámutatott arra, hogy az isztambuli csúcs nagy jelentőségű lesz Európa jövőbeni biztonságának meghatározásában, abban, hogy születnek-e jelentős lépések a közös európai biztonsági architektúra létrehozása felé, vagy visszalépés történik a konfrontáció és a katonai szembenállás irányába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.