A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Vizsgálat a taksonyi szeméttelepről

Jezsó Ákos
1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) törvényességi és felügyeleti vizsgálatot rendelt el a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnél (KKF), miután megtudta: a természetvédelmi hatóság engedélyezte, hogy a Biofeld Kft. komposztálja a Dorogi Hulladékégető Kft.-ből származó és a harmadosztályú veszélyességi kategóriába tartozó salakanyagot – mondta Borbély János, a tárca helyettes államtitkára a Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága előtt.Mint azt lapunk is megírta, a Biofeld Kft. a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség 1998. április 10-én keltezett, majd idén június 30-án megerősített engedélye alapján a dorogi hulladékégető salakjának felhasználásával kívánja lefedni a Taksony határában található szeméttelepet. A lapunk birtokába került dokumentum szerint a jogosítvány a „veszélyeshulladék-égetőből származó salak átvételére és előkészítés utáni talajváz-anyagként történő kísérleti hasznosítására” szól, amelyet a felhatalmazás értelmében „kommunális hulladéklerakóra, takaróföldként” lehet felhasználni. A Biofeld Kft. eszerint ötezer tonnányi Dorogról származó olyan anyagot használhat fel, amelyet 1998-ban harmadfokú veszélyes hulladéknak minősítettek. A salak jelenleg Taksonyban, kezelőplaccon van elhelyezve, és a Biofeld Kft. kockázatára a veszélyeshulladék-minősítő eljárás eredményére vár. A környezetvédelmi bizottság előtt tegnap Borbély János, a KÖM helyettes államtitkára kijelentette: a Biofeld Kft. által kidolgozott technológia sem az eljárás, sem az előállított végtermék szempontjából nem minősíthető komposztálásnak. Az engedélyt szakmai és jogi szempontból egyaránt kifogásolhatónak nevezte. A Biofeld Kft. ugyanis az égetőből származó anyagot különböző, a mezőgazdasági munkák során keletkezett szerves hulladékkal feldúsítva komposztálni kívánja. Megtudtuk: a minisztérium felkérte a Magyar Minőségi Komposzt Társaságot, hogy szakmai szempontok alapján tekintse át a felhasználási engedélyt. A társaság nevében Alexa László ügyvezető tanulmányában a Biofeld Kft. technológiájáról kifejtette: „A szervesanyag-tartalom, illetve a nitrogén és a foszfor miatt a szabvány alapján nem minősül komposztnak.” Borbély János ez alapján bejelentette, hogy a hulladékkezelési engedély nyilvánvalóan durva hibái miatt a tárca az ügyben törvényességi és felügyeleti vizsgálatot rendelt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.