In memoriam Vastagh Zoltán

2000. 01. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy veszteség érte a magyar tudományos életet. Vastagh Zoltán, a századvég meghatározó pedagógiai gondolkodója, a nagyszerű tanár elhunyt.Vastagh Zoltán 1937-ben született Pécsett, abban a városban, amelyhez élete során minden más helyszínnél jobban kötődött. E városban, a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakán tanári diplomát kapott, és elsősorban ehhez az intézményhez kapcsolódott gazdag szakmai pályafutása, tisztségei, vezetői posztjai. De otthon volt ő Magyarország számos pontján, tanított Debrecenben és Kaposváron, elnökként fogta egybe a Tanárképzők Szövetségét és a Magyar Tudományos Akadémia-PAB pedagógiai bizottságát; számtalan nemzetközi és hazai konferencia és tudományos testület gazdagodott tetteivel, gondolataival.1968-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nyerte el pedagógia szakos bölcsészdiplomáját, egy évvel később pedig pszichológiából doktorált a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1975-ben Mikrocsoportok az iskolai osztályokban címmel védte meg kandidátusi értekezését, és ennek a témának a vizsgálata életében mindvégig szívéhez közel álló maradt. Vastagh Zoltán tudta, hogy a nevelés, az igaz emberré formálódás a társas kapcsolatok, az emberi viszonyok szintjén bontakozik ki. Ezért kutatásait mindig gyerekek és tanárok közelében folytatta, a dobszai, a szederkényi és más iskolák miliőjében. Az általa művelt pedagógia alkotó elevenséggel teli valóság, az Ember pedagógiája volt. Vallotta, hogy a nevelés társas viszony, személyiségek összetalálkozása, sokszínű és leheletfinom folyamat, melynek során test, lélek és szellem együttesen alakul, tanár és növendéke együtt formálódik.Vastagh Zoltánt február 4-én helyezik végső nyugalomba Pécsett, a Központi temetőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.