A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl

Tízmillió magyar sikere a francia nagykereszt

A Francia Köztársaság Érdemrendjének <br/>nagykeresztjével tüntette ki Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt december 10-én. A ceremóniára Párizsban került sor, amelynek végeztével a két politikus több mint egy órát tárgyalt az Európai Unió <br/>bôvítésének kérdéseirôl.

2001. 12. 13. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késôbb a magyar kormányfô a nagyköveti rezidencián tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Chirac elnök sem tartja követendônek azt a gyakorlatot, amely várakozásra kényszerítené a már felkészült országokat, vagyis azon a véleményen van, hogy a csatlakozni kívánó országok teljesítményét kell figyelembe venni. Jelen pillanatban két forgatókönyv látszik legvalószínűbbnek. Az egyik szerint a felkészült országok legkésôbb 2004-ig külön csatlakoznak, ôket pedig kisebb csoportokban fogják követni az addigra felzárkózók. A másik szerint 2004-ben mindenkit egyszerre vesznek fel, és ekkor elnézôek lesznek a kevésbé felkészült államokkal. A francia elnök szerint nem várakoztatható egyetlen ország sem a felkészületlenek miatt, így a 2004-es európai parlamenti választásokon már Magyarország polgárai is szavazni fognak, vagyis hazánk teljes jogú tagságra számíthat – idézte Chirac elnök szavait Orbán Viktor. A miniszterelnök mindezt azzal egészítette ki, hogy a csatlakozási tárgyalások rendkívül jól haladnak, 29 fejezetbôl ugyanis 23-at már lezártunk, köztük az egyik legnehezebbet, a bel- és igazságügyit.
Határôrizetünk, beléptetési rendszerünk a jelentôs anyagi ráfordításnak köszönhetôen elérte az uniós szintet, s ez akkor is óriási jelentôségű, ha még további fejlesztési tervek is napirenden vannak. Orbán Viktor kijelentette, hogy szinte soha nem voltak még olyan jók a francia–magyar kétoldalú kapcsolatok, mint napjainkban. Ezt a jó viszonyt semmi sem árnyékolja be, és a kedvezô politikai légkör a kölcsönös elônyök elvén alapuló gazdasági és kereskedelmi együttműködésre is serkentôleg hat. Franciaország egyik legjelentôsebb gazdasági partnerünk, az összforgalmat tekintve a negyedik-ötödik helyen áll, a befektetôk sorában pedig az elôkelô harmadik helyet foglalja el. A francia tôke jelenléte Magyarországon a legfontosabb szektorokat érinti.
A két politikus tárgyalásán a balkáni helyzet is szóba került. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy Horvátország a térség legstabilabb állama, ezért az uniónak ki kell emelni a többiek közül, és külön minôségként kell számon tartania. A magyar miniszterelnök azt is bejelentette, hogy megvitatta a francia köztársaság elnökével a kormány azon döntését, amely szerint másfél év múlva posztgraduális francia egyetemnek kell működnie Magyarországon. A francia elnökkel Orbán Viktornak egyébként személyes baráti kapcsolata alakult ki. Mindezt az is alátámasztja, hogy Jacques Chirac a saját érdemrendjét tűzte a magyar miniszterelnök ruhájára az ünnepségen. „Bár nekem adták át ezt az érdemrendet, mégis úgy érzem, a magyar polgárok kapták azt. Tízmillió magyar sikere ez, amiben természetesen a franciaországi migráció kiváló munkája is benne van. Közös kitüntetés, amely nálam van megôrzésre” – mondta az érdemrend átvételekor a magyar miniszterelnök.


A Grand-Croix de l’Ordre National du Mérite, a Francia Köztársaság Érdemrendjének nagykeresztje a kitüntetés öt fokozata közül – növekvô sorrendben: chevalier (lovag), officier (tiszt), commandant (parancsnok), grand officier (tiszti kereszt), grand-croix (nagykereszt) – a legmagasabb, s ez a legmagasabb kitüntetés, amelyet a vonatkozó francia jogszövegek szerint a francia államfô külföldi kormányfônek adományozhat. Charles de Gaulle korábbi elnök 1963-ban alapította.
Beosztásánál fogva jogosult a nagykeresztre a francia köztársasági elnök, a köztársasági érdemrend nagymestere és a becsületrend nagymestere, valamint a francia miniszterelnök. Az eddigi kitüntetettek sorában számos kiemelkedô személyiség szerepel: Tony Blair brit miniszterelnök és Gerhardt Schröder német kancellár.
Az adományozás feltétele: a kitüntetett kiemelkedô érdemei a közszolgálatban, katonai pályán vagy civil tevékenységek körében. A nagykereszt megjelenési formája: két változata van az alkalomtól függô viseléshez. A kivételesen magas szintű alkalmakra, gálákra fenntartott ünnepi változat a jobb vállon átvetett, széles, kék szalag, a csokrán viselendô kereszttel. Az ennél alacsonyabb szintű alkalmakra viselhetô kitűzô tűzzománccal díszített aranyérem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.