időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Január 17.: Magyar politikai élet (1.)

MTI
2002.01.17. 14:51

Listás jelöltek az <b>SZDSZ</b>-ben és a <b>Fideszben</b>, <b>Fidesz</b> aláírásgyűjtés az olimpiáért, <b>Répássy Róbert</b> a Nyilvánosság Klubról, a <b>szocialisták</b> aggódnak az Országos Választási Iroda működéséért, <b>Szűrös Mátyás</b> és az Új Baloldal, és egy <b>Kisgazda</b> közlemény.

Veszprém megyei SZDSZ képviselőjelöltek
A Szabad Demokraták Szövetségének Veszprém megyei elnöke Veszprémben, a 6-os számú egyéni választókerületben indul az áprilisi választásokon – hangzott el a párt csütörtöki, sajtótájékoztatóján.

Szalay András mellett ugyancsak a megyeszékhelyen indul – a 7-es számú választókerületben – Dióssy László, Veszprém polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Az 1-es számú ajkai választókerületben Mádai Péter a párt képviselőjelöltje, aki 1990 óta tagja a parlamentnek. A 2-es számú, balatonfürediben Kenéz Mihály friss diplomás igazgatásszervezőt indítják.

A 3-as számú, pápai választókerület SZDSZ-es jelöltje Pócsik Árpád nyugalmazott ezredes, a pápai katonai repülőtér volt parancsnok-helyettese, a 4-es számú tapolcaiban pedig Bogdán Tamás üzemi operátor indul.

Az 5-ös számú, várpalotai választókerület jelöltje Baky György, az SZDSZ megyei ügyvivője. A párt területi listájáról később döntenek.
Fidesz aláírásgyűjtés az olimpiáért
A Fidesz – Magyar Polgári Párt péntektől aláírásgyűjtési akciót indít a 2012-es olimpia magyarországi megrendezése érdekében – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán.

A pártelnök elmondta, hogy a Fidesz helyi szervezeteinek képviselői – neves sportolókkal karöltve – Budapest számos pontján várják a csatlakozni vágyókat, a jövő hét elejétől pedig az ország több más városában is megkezdődik az akció.

A Fidesz az összegyűlt aláírásokat Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság március 9-én Magyarországra látogató elnökének kívánja átadni. A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország több ízben foglalkozott már komolyan az olimpia megrendezésének gondolatával.

Mint mondta, egy olimpia nemcsak a sport, hanem a kultúra területén is fontos esemény, és jelentős gazdasági vállalkozás. Véleménye szerint egy olimpia megrendezése egyfajta gyorsítópályára helyezné Magyarországot az EU-csatlakozást követő első években.

Elhangzott, hogy a 2012-es olimpia rendezése kapcsán 2005-ben van az első erőpróba, ekkor választják ki ugyanis a jelentkezők közül az öt kandidáló országot. Pokorni Zoltán jelezte, hogy az ifjúsági tárcánál a jövő héten bontanak tendert, hogy kiválasszák azt a konzorciumot, amely az olimpiai pályázatot előkészítheti.

A pártelnök becslése szerint az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokhoz 2000-2500 milliárd forintra van szükség.
Répássy Róbert országgyűlési képviselő közleménye
A Nyilvánosság Klub nem a sajtóban lex Répássy néven ismerté vált törvényjavaslatot támadta meg az Alkotmánybíróság előtt, hanem a Polgári Törvénykönyv egy rendelkezését. A Polgári törvénykönyv 1978 óta tartalmazza a közérdekű bírság kiszabásának lehetőségét a személyiségi jogok megsértésének szankcionálására – áll a olitikus közleményében.

Valótlan tehát a Nyilvánosság Klubnak az az állítása, hogy a „lex Répássy” ismét az Alkotmánybíróság elé kerül. A valóság ezzel szemben az, hogy a Polgári törvénykönyv 23 évvel ezelőtt elfogadott rendelkezéseit fogja megvizsgálni az Alkotmánybíróság. A taláros testület döntése valóban kihatással lehet a személyiségi jogok védelmére vonatkozó jövőbeni jogalkotásra – zárul Répássy Róbert közleménye.
A szocialisták aggódnak az Országos Választási Iroda működéséért
Aggasztó, hogy a belügyminiszter a héten olyan bizalmi embereit nevezte ki az Országos Választási Iroda élére, akik még soha nem vezényeltek le országgyűlési választást – nyilatkozta Lamperth Mónika csütörtökön az MTI-nek.

Az MSZP parlamenti frakciójának vezetőhelyettese elmondta: érthetetlen számukra, hogy a tapasztalt és több választáson is bizonyított eddigi vezetőhelyettes most egy törvényileg ismeretlen és értelmezhetetlen funkcióba került.

Hozzátette: mindeközben több magas rangú nyugdíjas rendőrnek is meghatározó szerep jutott az Országos Választási Iroda munkájában. Így például az iroda helyettes vezetője lett az is, aki az utóbbi években a tárca informatikai helyettes államtitkáraként tevékenykedik.

A politikus tudomása szerint hasonlóképpen egy nyugdíjas rendőr ezredes vezeti a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt, amelyre fontos szerep hárul a választások során. Lamperth Mónika az Országos Választási Iroda körüli zavaros dolgoknak tulajdonítja azt is, hogy a választási hivatal egy dolgozója kiadhatott egy szerinte nyilvánvalóan törvénysértő jogértelmezést a III. kerületben februárra tervezett népszavazás kapcsán.

A belügyi főtanácsadó ugyanis a kerületi jegyző megkeresésére azt közölte, hogy a hivatal kapacitás hiányában nem tudja február 6-ig összeállítani a február 24-ére kiírt helyi népszavazáshoz szükséges névjegyzéket.

A frakcióvezető-helyettes közölte, ez szerintük jogszerűtlen és tartalmában is helytelen hivatali levél miatt az Országos Választási Bizottsághoz panaszt nyújtanak be. Lamperth Mónika megjegyezte azt is, hogy a BM által kiadott közleménnyel ellentétben, az Országos Választási Iroda tagjainak a megbízatása nem az országgyűlési választások idejére, hanem a hatályos törvényi szabályozás alapján határozatlan időszakra szól.

Csányi Klára, a BM sajtófőnöke közölte, e felvetésekre csak később, a nyilatkozat áttanulmányozását követően reagálnak.
Fidesz-MDF – Vas megyei képviselőjelöltek
Kovács Ferenc a Fidesz – Magyar Polgári Párt Vas megyei elnöke vezeti a párt megyei listáját a 2002-es országgyűlési választásokon – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Pajor András, a Fidesz Vas megyei szervezetének alelnöke.

Kovács Ferenc, aki jelen aki jelenleg is országgyűlési képviselő, 1998-ban a sárvári 4-es számú egyéni körzetben jutott be a parlamentbe – fűzte hozzá.

A megyei lista második helyén Bebes István fideszes országgyűlési képviselő kapott helyet, aki 1998-ban a Fidesz megyei listáján került be az Országgyűlésbe. A vasi Fidesz-MDF lista harmadik helyén az MKDSZ-szel kötött megállapodás alapján Básthy Tamás országgyűlési képviselő, Kőszeg polgármestere található.

A lista negyedik helyét az MDF-fel történt megállapodás alapján Németh Zsolt MDF-es országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere foglalja el. Őt követi Sági József és dr. Gyimesi József, a két fideszes szombathelyi honatya.
A Reform Kisgazdapárt közleménye
A jelenlegi választási kampány során az írott és sugárzott sajtóban meglehetősen „keveredik” a kisgazda fogalom, könnyelműségből vagy szándékosságból. A társadalmilag-politikailag leszerepelt, Torgyán József vezetési stílusával jellemezhető Független Kisgazdapárt (FKGP) ügyei, kampánylépései újabb megtévesztést célzó taktikája azonban nem vethetnek árnyékot a mindezzel szembefordult Reform Kisgazdapártra – áll a közleményben.

Kérjük ezért a sajtó tisztelt munkásait, hogy a jövőben fokozottabban figyeljenek a „kisgazda” jelző használatára, azt mindig a témában érintett bejegyzett pártra (FKGP, Kisgazda Szövetség vagy RKGP) vonatkoztassák. Fontos ez a nagyközönség számára azért is, mert egyre gyakrabban egyesületek is politikai fellépéssel szerepelnek, ami az alkotmány szellemével ellenkezik. Hagyjuk meg tehát a választást az arra „benevezett” csapatok bajnokságának, melyben illő, hogy minden pártnak egyenlő esélye legyen. A valamely nagyobb párt megreformálására vállalkozó kicsiknek is – folytatódik a közlemény.

Ezt a nagy kérést előrebocsátva a Reform Kisgazdapárt ezennel a leghatározottabban elhatárolódik attól, hogy a Független Kisgazdapárt egyik képviselőjelöltje a szcientológia aktivistája. A magyar kisgazda mozgalom évszázados elve, hogy az élet kérdéseit az újszövetségi keresztény hit alapján kezeli. Elutasítja, hogy ennek a mai kor jelenségeivel is igazolt erkölcsiségnek a helyébe az ateizmus, majd ennek a helyébe – újabban – az embert manipuláló hitelvek lépjenek. Ezért is távolságot kíván tartani a Független Kisgazdapárttól, nem látja szükségét annak, hogy a magyar parlamentben még további „elvarratlan eszmeiségek” dulakodjanak. A mostani választás tétje az eszmei értékrend tisztázása, nem kuszálása. Sajnálatos, hogy ebben a kuszálásban egy másik kisgazda párt szinte élen jár.

Az általunk elutasított fenti jelenség is mutatja, hogy mennyire szükség volt egy, az alapokhoz visszatérő új kisgazda pártra, az RKGP-re, mely tudatosan kiáll a magyar kisgazdák elveinek és legjobb hagyományainak a képviseletéért.„ – zárul a közlemény.
Szűrös Mátyás az Új Baloldal színeiben indul a választásokon
Szűrös Mátyás jelenlegi MSZP-s képviselő az Új Baloldal színeiben indul – mint pártonkívüli jelölt – az idei országgyűlési választásokon. Ezt – Szűrös Mátyás felhatalmazásával – Schiller László, az Új Baloldal elnöke jelentette be a párt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Szűrös Mátyás a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban mérettetik meg képviselőjelöltként.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Új Baloldal együttműködési megállapodást kötött tíz roma párttal, illetve szervezettel. Mint Schiller László elmondta, reményeik szerint ez a megállapodás nem csak a parlamenti és az önkormányzati választásokig szól, hanem alapját képezi majd egy hosszabb távú együttműködésnek. A dokumentumot még el kell fogadnia a párt kongresszusának is, amely erről január 27-i ülésén dönt. A megállapodás értelmében az Új Baloldal roma jelölteket is indít.

Schiller László kérdésre válaszolva, közölte, hogy a párt szombaton jelöltértekezletet tart, amelyen várhatóan dönt az országos lista első helyéről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.