időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia

MTI
2002.01.31. 19:06

Alapításának 10. évfordulóját ünnepelte a magyar művészeti élet értékeinek elismertetése és megbecsülése érdekében tevékenykedő Magyar Művészeti Akadémia csütörtökön, az intézmény óbudai székházában. <br/>

A jubileumi ünnepségen részt vett Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Baán László, a tárca közigazgatási államtitkára köszöntőjében egyebek között azt emelte ki, hogy az akadémia igazi műhely, művészeti bázis, amely a nemzeti hagyományok megőrzéséért dolgozik. Az 1992 januárjában – 22 jeles magyar művész által társadalmi szervezetként – létrehozott Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a jubileumi ünnepségen fogadta sorai közé Erdélyi Zsuzsanna néprajztudóst és Kányádi Sándor költőt.

Az akadémia tagja bármely olyan magyar alkotóművész lehet, akit a tagok javaslatára a közgyűlés többsége megválaszt. A két újonnan felvett művésszel rendes tag címmel immár 88-an büszkélkedhetnek. Az ünnepségen a 10. évforduló alkalmából az akadémia tagjai oklevelet kaptak. A résztvevők megemlékeztek akadémiai társukról, Vágó Péter (Pierre Vago) építészről, aki a napokban hunyt el.

Az állami támogatásból, különböző alapítványok hozzájárulásából és magánszemélyek adományaiból működő akadémia elnöke, Makovecz Imre építész az ünnepségen ismertette az intézmény történetét, művészetpártoló tevékenységét. Az akadémia az évek során csaknem 300 rendezvényt, bemutatkozó előadást, konferenciát és tanácskozást rendezett. Vendégei voltak a magyarországi és a határon túli magyar kulturális élet legkiválóbb személyiségei.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.