időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Különmegbeszélések a G8-csúcson

MTI
2002.06.26. 05:36

Gyülekeznek a G8-országcsoport vezetői a kanadai Alberta tartományban, egy Kananaskis nevű hegyi üdülőhelyen szerdán kezdődő csúcstalálkozójukra. A "Nyolcak" közé a világ hét legfejlettebb piacgazdasági berendezkedésű hatalma - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország -, valamint Oroszország tartozik.

George Bush amerikai elnök a csúcsértekezlet előtt, kedd este kétoldalú megbeszélést folytatott Jean Chretien kanadai miniszterelnökkel, a tanácskozás házigazdájával, majd Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfővel is. Bush elsősorban arról számolt be Chretiennek, hogy milyen lépéseket tesznek az amerikai gazdasági fellendülés előmozdítása érdekében.

Szavaiból a helyszíni beszámolók elsősorban azt emelik ki, hogy a dollár árfolyamát a piac erői saját maguk alakítják, és hogy az árfolyam lényegében arra vezethető vissza, mennyire tudják kordába szorítani az Egyesült Államokban a költekezést, mennyire tudják élénkíteni az ipar teljesítményét. Bush és Koidzumi megbeszélésének egyik fő témája a dereguláció volt, miután a két vezető kézhez kapta azt a szakmai jelentést, amely olyan gazdasági kulcsterületek vonatkozásában elemzi a szabályozók szükséges oldását, mint a távközlés és az információs technológia.

Busht a riporterek – még a Chretiennel való találkozója során – a Közel-Kelettel, az izraeli-palesztin válsággal kapcsolatban is kérdezték, és az amerikai elnök az izraeli katonai műveletekről szólva azt hangsúlyozta, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie önmagát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.