időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Sikeres bécsi biztonsági tanácskozó?

MTI
2002.06.15. 17:06

Az elhangzott eltérő vélemények ellenére sikeresnek minősítette a bécsi nemzetközi biztonsági konferenciát szombaton Herbert Scheibner osztrák védelmi miniszter, mert a jelenlévők egyértelműen állást foglaltak a nemzetközi terrorizmus elleni közös harc mellett, és elfogadták, hogy ehhez feltétlenül szükséges a minden határon átnyúló együttműködés.

Scheibner, aki a pénteken és szombaton megtartott tanácskozásra több mint 40 ország szakértőit hívta össze, hangsúlyozta: ez volt az első olyan értekezlet, amelyen a NATO és az Arab Liga kapcsolatba lépett. A konferencia első napján szólalt fel George Robertson, a NATO és Amr Mussza, az Arab Liga főtitkára.

Az osztrák miniszter a tanácskozást értékelve leszögezte: a terrorizmus elleni harc semmiképpen sem jelenti az iszlám elleni küzdelmet, hanem az emberi jogokat tiszteletben tartók és az azokat megsértők közötti konfliktus.

Miközben George Robertson azt hangsúlyozta, hogy a NATO számára a terrorizmus elleni harca legfontosabb, Amr Mussza, az Arab Liga főtitkára már szombaton is azt fejtegette, hogy a terrorizmus a világot sújtó sok probléma közül csupán az egyik, s például a világ sok millió éhező embere számára biztosan nem a legfontosabb.

Az arab politikus az Oberösterreichische Nachrichten című tartományi lap szombati számában megjelent interjújában is leszögezte: a közös tanácskozás nem jelenti egyben azt is, hogy mostantól az Arab Liga és a NATO közösen lép fel a terrorizmus ellen. Úgy vélte: nem lehet legyőzni a terrorizmust, ha nem számolják fel az emberek dühének és csalódottságának okait. Afrikában főleg a szegénység, a járványok és a szociális összeomlás ellen kell küzdeni, másutt mások a fő gondok.

Az iszlám világában és az arab országokban az erőszakra való hajlam nagyrészt – ha nem is kizárólag – a palesztin kérdéssel függ össze – mondta, s úgy vélte: a palesztin területek izraeli katonai megszállása ugyanolyan baj, mint a nemzetközi terrorizmus, vagy a kábítószer-probléma. Egyetértés mindössze abban van, hogy a nemzetközi terrorizmus azon problémák közé tartozik, amelyek ellen fel kell lépni- hangsúlyozta.

A tanácskozáson részt vett Szlovénia, Jugoszlávia és Bulgária külügyminisztere, valamint Románia külügyi államtitkára is.