Jön az EU-s oktatási rendszer

Hamarosan Magyarországnak is csatlakoznia kell az Európa-szerte elfogadott oktatási rendszerhez - jelentette ki a mai napon Mang Béla, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára.

MNO
2003. 01. 29. 13:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010-ig fokozatosan bevezetik az új oktatási rendszert Magyarországon is. A képzés szakaszai úgy épülnek majd egymásra, hogy bizonyos idő után több állomáson is ki lehessen szállni belőle, tehát például az egyetemen már három év múlva is kaphassanak a diákok diplomát, ha nem akarják folytatni a tanulást. Mindez segíti a hallgatók és az oktatók szabad áramlását – mondta a helyettes államtitkár. Megjegyezte: jó, hogy ma már egy korosztályból a diákok csaknem 40 százaléka egyetemen, főiskolán tanul, de fontos lenne az is, hogy a diplomák értékét megőrizzék. – A kormányzatnak jobban kellene arra figyelnie, hogy az ipar, a gazdaság milyen szakemberekre tart igényt, hiszen most a pályakezdők közül sokan munkanélküliek, ezért fontos az átképzés fejlesztése is – szögezte le.

A közoktatási törvény módosítása után hamarosan a felsőoktatási törvény is sorra kerül. Mang arról is beszélt, hogy a jövő évtől egy olyan átmeneti finanszírozási rendszert vezetnek be, amely jelentős részben az egyetemeken elvégzett kutatások, a kézzel fogható eredmények szerint ad pénzt. Tudás-centrumok, kutató laboratóriumok létrehozását támogatják. Ezzel arra akarják ösztönözni az intézményeket, hogy hívják vissza kutatóikat és hallgatóikat, akik most esetleg magáncégeknél hasznosítják tudásukat. – A minisztérium pályázatain pedig elsőbbséget kapnak a hazai fejlődést szolgáló kutatások – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.