időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

A miniszterelnök garantálja a lakosság biztonságát

Ádám Kata
2003.02.04. 10:37

A tizenkét ország által aláírt nyilatkozat az iraki válság békés rendezését szolgálja – jelentette ki Medgyessy Péter az Országgyűlés mai ülésén. Németh Zsolt (fidesz) szerint a miniszterelnök a dokumentum aláírásával egyoldalúan és felelőtlenül kötelezte el Magyarországot.

– Szívesen teszek eleget a külügyi bizottság meghívásának, hogy konzultáció keretében beszélgessünk azokról az ügyekről, amelyek jelenleg a világot foglalkoztatják – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Medgyessy Péter miniszterelnök, aki beszédében kiemelte: a kormány külpolitikáját nemzeti érdekeink érvényesítése és hazánk állampolgárainak biztonsága vezérli. Mint mondta: a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek világszerte súlyos biztonsági kockázatot jelentenek, különösen akkor, ha egy kiszámíthatatlan rezsim kezében vannak ezek az eszközök. – Ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is megállapította nyilatkozatában, amikor felszólította Irakot arra, hogy számolja fel e fegyvereket. A prágai NATO-csúcson és az azt követő államfői értekezleten negyvenöt ország vezetői, képviselői megerősítették ezt az álláspontot, és támogatták azt, hogy e fegyvereknek a világból el kell tűnniük. Ennek szellemében Magyarország is egyetért azzal, hogy ha lehetséges, békés eszközökkel vegyék rá az iraki rezsimet a leszerelésre. Azonban mindannyian tudjuk: a békés megoldáshoz erőt és egységet kell mutatni – jelentette ki a kormányfő, lelszögezve: a kormánynak az a meggyőződése, hogy a megoldásban Európának is részt kell vennie. – A háború megvívásához elég két ország is. A békéhez többünk egyetértése szükséges – hangsúlyozta Medgyessy Péter. Leszögezte: nincs Amerika-ellenes Európa; a békés megoldás egyetlen esélye, ha az Egyesült Államok és Európa együttműködik.
– Az eredetileg nyolc ország vezetői által aláírt nyilatkozat hozzájárulás a békés megoldás lehetőségéhez. Az aláírók köre tizenkettőre bővült: Szlovákia, Szlovénia, Lettország és Litvánia utólag csatlakozott a nyilatkozat kiadóihoz. Azt, hogy a magyar kormányt és a miniszterelnököt felkérték, hogy csatlakozzon e nyilatkozathoz, azt jelenti, hogy Magyarországnak külpolitikai súlya van – hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta: szükség van közös európai biztonságpolitika létrehozására. – Ma nincs elfogadott közös álláspont Irak kérdésében. Itt az ideje, hogy megszülessen. A nyilatkozat ehhez kívánt hozzájárulni. A tömegpusztító fegyverek létéről szóló bizonyítékok bemutatása során újabb biztonsági tanácsi ülést kell tartani, és a BT-nek meg kell hoznia határozatát – tette hozzá a miniszterelnök, aki úgy véli: a magyar kormány lépései védenek meg mindannyiunkat a világban lévő viharoktól. – A magyar állampolgárok biztonsága minden pártérdek fölött áll. Mi ezt a biztonságot garantáljuk – jelentette ki.
– A Fidesz felelőtlen és szervilis döntésnek tartja, hogy Medgyessy Péter ellátta kézjegyével a nyilatkozatot – jelentette ki felszólalásában Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Mint mondta: a miniszterelnöknek nincs joga ahhoz, hogy háború és béke kérdésében kész helyzet elé állítsa a magyar parlamentet, illetve az állampolgárokat. – A kormányfő állíthatja azt, hogy a békét kívánta ezzel a lépéssel szolgálni, ám ez kétségbe vonható; Franciaország, Németország, Svédország, Ausztria és Hollandia, valamint Görögország sem így gondolkodik erről a kérdésről – hangsúlyozta Németh Zsolt. Hozzáfűzte: a nyilatkozat aláírása ugyanúgy nem tekinthető magánügynek, mint a miniszterelnök kubai nyaralása. – A miniszterelnök az elmúlt hetekben elmulasztotta alapvető alkotmányos kötelezettségét is – hangsúlyozta a fideszes poltikus, aki felhívta Medgyessy Péter figyelmét arra, hogy a brit kormányfő több alkalommal is tájékoztatta az Egyesült Királyság parlamentjét. – A kormány semmibe veszi a jogállamiságot, megosztja a közvéleményt azzal, hogy nem törekednek a konszenzusos magyar álláspont kialakításáról a háború és béke kérdésében. A nemzetközi elvárásokhoz való alkalmazkodás nem helyettesíti a közvéleménnyel történő őszinte szembesülést – fogalmazott Németh Zsolt, aki leszögezte: a nyilatkozat – szemben a miniszterelnök állításával – megosztja az Európai Uniót. – Taktikus dolog-e néhány hónappal a csatlakozási szerződés aláírása előtt magunkra haragítani fél Európát? Az elmúlt napokban Németország és Franciaország diplomáciai úton is kifejezésre juttatta Magyarországgal szembeni mélységes elégedetlenségét, hogy egy igen nagy súlyú lépésről nem kaptak tájékoztatást – jelentette ki Németh Zsolt, aki felszólította a miniszterelnököt, hogy a továbbiakban ne kötelezze le egyoldalúan és felelőtlenül Magyarországot.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője felszólalásában elmondta: a pártnak komoly kifogása van a tizezenkét kormányfő által aláírt dokumentummal kapcsolatban. – Ha a világ közvéleményét ilyen jellegű nyilatkozatokkal kívánják befolyásolni, azzal elsúlytalanítják az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntéseit – jelentette ki Herényi, aki szerint az eredményes fellépéshez csak a BT-n keresztül vezethet az út. Az MDF különösen sérelmezi, hogy a parlament és a közvélemény csak utólag értesült a dokumentum aláírásáról – tette hozzá a politikus, aki felkérte Medgyessy Pétert, hogy egyeztessen a politikai pártokkal a hasonló fajsúlyú kérdésekben.

Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezető szerint a miniszterelnök
által aláírt dokumentum kiáll a közös értékek, a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság mellett. – Ezen érdekek védelme alapvető érdekünk és kötelességünk. A nyilatkozat elismeri azt a szerepet, amit az Egyesült Államok töltött be a nácizmus és a kommunizmus legyőzésében – tette hozzá a szabaddemokrata politikus. – A nyilatkozat kiáll a békés megoldás keresése mellett, és támogatásáról biztosítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát – jelentette ki Kuncze Gábor, leszögezve: a frakció egyetért a dokumentum tartalmával, és nem kifogásolja, hogy a miniszterelnök kézjegyével látta ez azt. – A miniszterelnök kezdeményezésére a négy pártnak megbeszélést kellene tartania, hogy áttekintsék az ország lehetőségeit és mozgásterét ebben a kérdésben, hogy egységes álláspontot alakíthassunk ki – javasolta a frakcióvezető.

Medgyessy Péter válaszában felhívta a figyelmet arra: a leendő EU-tagok közül hét ország írta alá a nyilatkozatot. A miniszterelnök ismételten kijelentette:: a békés megoldás egyetlen esélye az, hogy az Egyesült Államok és Európa együttműködjön az iraki válság megoldásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.