A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ködben a Nagyerdő

Palágyi Béla
2003. 02. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan maszatos és szürke a debreceni nagyerdei stadion, mint a Kékes televízió képe volt a televíziózás hőskorában. A fákra fagyott zúzmara, a vattázó köd miatt pedig olyan életlen a kép, mint ha egy varjúcsapat telepedett volna az egyágú antennára. A futballcsapatot keresem, mire valaki azt mondja, ott futnak hátul a rekortánon. Az egyébként piros rekortán is szürke, és az egy kupacban loholó játékosokat is szürke ködbe bugyolálja a gomolygó pára. Közelebb érve felismerem az élen futót: Szentes Lázár. A mester szaporázza a negyvenöt perces futás utolsó másodperceiben is. Mielőtt még végiggondolnám, mennyivel kellemesebb lenne egy forró tea mellett üldögélni a közeli Viktória étteremben, felötlik egyik barátom figyelmezetése: „Ne sajnáld őket, jusson eszedbe, mennyit fogsz bosszankodni miattuk, ha megkezdődik a bajnokság!” Lehet, hogy igaza van, azért ezek az életerős fiúk mégsem a Don-kanyarból térnek haza gyalog.
Szentes Lázárral akkor beszélgettem utoljára, amikor Debrecenbe érkezett. A folyosón álltunk, a falhoz támaszkodva nyilatkozott, ettől kissé bizonytalan volt minden. A fiatal szakember látványos focit ígért, sok gólörömöt és közönséglelkesítő küzdőszellemet. Most határozottabbnak tűnik az edző: érezni, „megkóstolták egymást” ő és Debrecen. Az eredmény? A tizenhét mérkőzésből csak két vereség, s ez mindenképp dicséretes. A sok döntetlennel már nem ennyire elégedetlen a tréner. A cél tehát nem lehet más, mint a hatékonyabb támadó játék, üstökön ragadni a kínálkozó lehetőségeket az ellenfél kapuja előtt.
Eltelt fél év, Szentes Lázár megismerte a csapatot és úgy látja, mentálisan kell „állítani az együttesen”, hogy az elszalasztott győzelmek miatt ne kelljen keseregni. Az új játékosokat illetően akár szenzációs fordulatot is kiérthetnék a sejtelmes megfogalmazásból: február 15-ig benne van a „pakliban” egy közönségcsalogató nagy név is. A „Loki” azon kevés csapat közé tartozik, ahol minden rendben van: nem szól a fáma kifizetetlen bérekről, váratlanul elküldött vezetőkről, sztrájkoló játékosokról. Ilyen helyre pedig szívesen jön bárki. Csak éppen vigyáznak rá a cívisvárosban, hogy az egyesület ne legyen átjáróház.
A teremtornáról érdeklődtem, melynek a Főnix csarnok volt a házigazdája. Azt mondta Szentes Lázár, hogy olyan elszántsággal mentek a nyíregyházi selejtezőre, aminek csakis továbbjutás lehetett a vége. Aztán ha már ott lesznek, a hazai pályán győzni illenék.
Aztán a tavasz jön: állnak még a kupában is és a bajnokság sem lefutott, az Újpest egy ponttal áll előttük, a Fradi és az MTK kilenccel, mindenesetre az első öt mérkőzésen eldől a sorsuk. A nemzetközi porondra azért mindenáron szeretnének kilépni. A negyvenöt perces futásmennyiség teljesítése kapcsán kérdem az egykori „gólvágót”, nem próbálkozna meg a kispályán is egy félidőnyi aktív játékkal? Nevetve mondja: ő is végigcsinál a srácokkal mindent, de aktív játékos már nem akar lenni.
Szinte a nyelvemen van, ahogy a körülményeit dicséri: “ugyan mondjon már valami rosszat is, hiszen ha minden ilyen kitűnő, akkor végig kellene verni a világot.” Lenyelem a megjegyzést, mert ki tudja: lehet, hogy tavasszal szégyenkeznem kellene miatta. A futball már csak ilyen, az ember reménykedik benne, amíg él. És miért ne szállhatna angyal éppen a nagyerdei stadionra?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.