A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Nemzetiségi alapon az Országgyűlésbe?

A magyar lakosság többsége helyeselné, hogy hazai kisebbségeink származási alapon jussanak a parlamentbe mint képviselők - derül ki az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány által megrendelt közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

Tar Zsuzsanna
2003. 02. 28. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutató cég a felvételt 2002 végén készítette. – Ami a magyarországi kisebbségeink becsült számát illeti, a többségi társadalom – megkérdezett – tagjai sokkal többre saccolták arányukat, viszont sok esetben nem jártak messze a tudomány által is elfogadott becslésektől – közölte a kutatás gyorsjelentését bemutató mai sajtótájékoztatón Törzsök Erika, a közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A válaszadók mintegy 600 ezerre taksálták a magyarországi cigányság létszámát, míg másik nyolc, a megkérdezettek által említett nemzetiség jelenlétét a statisztika által mértnél jóval nagyobbra tette.

Míg a Központi Statisztikai Hivatal által mért háromszorosára
becsülték a válaszadók a magyarországi németek létszámát, a
szlovákok esetében 7-szeres, a románoknál, a szlovéneknél 15-, a
görögöknél mintegy 17-, a szerbeknél 25-, a bolgároknál 30-, az
örményeknél pedig 50-szeres volt az eltérés a népszámlálási adatok és a kutatók által megkérdezettek becslései között.

Az 1200 megkérdezett 93 százaléka vallotta magát magyarnak, 5,1
százalék cigánynak, míg a többi népcsoporthoz tartozók egy
százaléknál kevesebben voltak.

A 60 év alatti budapesti megkérdezettek, valamint az összes többi középkorú kérdezett az átlag fölötti becslést adott, míg a fiatal falusiak, illetve az idős falusi és városi kérdezettek alacsonyabb számot említettek. A településnagyság szerint eltérés legmarkánsabban a zsidó népesség vélt lélekszámának megoszlásában mutatkozik: a fővárosi fiatalok 550 ezres átlagos becslésével szemben a 30 év alatti falusiak csak 100 ezer főt említettek.

A megkérdezettek 89 százaléka tudott arról, hogy Magyarországon kisebbségi önkormányzatok működnek. Ami ezen testületek hasznosságát illeti, a lakosság ebben a kérdésben két részre oszlik: az egyik vélemény szerint nincs szükség kisebbségi önkormányzatokra, mert azok magukban legitimálják az elkülönülést, míg a másik nézet szerint ez a fajta önkormányzatiság a politikai szocializáció megfelelő útja. A válaszadók 88 százaléka vélte úgy, hogy a jogvédelem a kisebbségi önkormányzatok legfőbb feladata, miközben nem volt mérhető a kisebbségi törvény által deklarált cél, az identitás megőrzésének említése.

- A lakosság álláspontja azt tükrözi vissza, amit a politika az elmúlt években belesulykolt – fogalmazott Törzsök Erika. Mint mondta: az elmúlt kilenc év alatt hazai nemzetiségeink önálló intézményrendszer hiányában érdekeiket nem tudták érvényesíteni, ami több alakalommal is konfliktushoz vezetett a kisebbségi a többségi társadalom tagjai között. A sajtótájékoztatón jelen lévő Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman kijelentette, hogy „alapvető, eredendő hazugság” a – szerinte már eleve
etnicizált – nemzetállam etnikai semlegességének hirdetése.

Hozzátette: az Országgyűlési Biztosok Hivatala tavaly két megyében – Baranyában és Szabolcs-Szatmár-Beregben – végzett vizsgálatot, a kisebbségi jogok érvényesüléséről. Kiderült: a nemzetiségi vezetők nem kérdőjelezik meg a kisebbségi önkormányzatok rendszerének szükségességét, sőt annak továbbfejlesztését tartják kívánatosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.