időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Blair-nyilatkozat, angol katonai előkészületek

MNO
2003.03.19. 14:33

A brit kormányfő szerint a katonai fellépés célja Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása lesz, s utána az ENSZ-nek kell döntenie Irak további sorsáról.

Szerdai londoni értesülések szerint Tárik Aiz iraki miniszterelnök-helyettes személyes sorsáról ellentmondó hírek keringenek Irakban. Az egyik brit támaszponton közben elkezdték feltölteni az ott állomásozó amerikai B-52-es bombázókat.

Tony Blair miniszterelnök a londoni alsóházban, az azonnali kérdések szokásos szerdai órájában – egyelőre feltételes módban – azt mondta: „ha lesz (fegyveres) konfliktus, és ennek eredményeként Szaddám Huszeint eltávolítják”, az iraki nép jövője „jobb és fényesebb lesz ezáltal”.

Blair, aki előző éjjel, komoly kormánypárti lázadás árán ugyan, de elfogadtatta a parlamenttel az Irak elleni katonai fellépéshez szükséges határozatot, szerdán azt mondta: a Huszein utáni időkről a Biztonsági Tanácsnak kell döntenie. Utalt arra, hogy a BT felhatalmazása e jogkörrel gyógyír lehet a testületen az utóbbi hetekben az iraki nézeteltérések által ütött sebekre.

Tony Blair közölte: máris érintkezésben van ez ügyben az Egyesült Államokkal és a BT többi állandó tagjával.

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia már el is különített pénzeket Irak újjáépítésére, de Blair hangsúlyozta, hogy az újjáépítés nem a háború, hanem a Huszein-rendszer öröksége miatt szükséges.

Szerdán azonban egyelőre a küszöbön álló háború előjelei szaporodtak. Helyszíni beszámolók szerint a brit királyi légierő fairfordi támaszpontján elkezdték hadianyaggal feltölteni az ott állomásozó 14 amerikai B-52-es hadászati bombázót. A támaszpontról sugárzott képek szerint hatalmas, fedett katonai teherautók vitték a muníciót a távolban várakozó gépekhez, és érezhető volt a mozgás élénkülése a repülőtéren.

Londoni védelmi minisztériumi források szerint a Perzsa-öbölbe telepített brit erőket „előretolt állásokba” vezényelték, ennek részleteit azonban nem közölték. A londoni rádiónak nyilatkozó brit katonai parancsnokok szerint a Kuvait északi részére rátört homokvihar „csekély mértékben befolyásolhatja csak” a haditerveket, mert a szövetségesek haditechnikája „átlát” a homokfüggönyön.

A BBC szerda délután olyan, Bagdadból és az északi kurd területekről származó értesülést közölt, amely szerint bizonytalan Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes sorsa. Az egyik forgalomban lévő hír szerint az iraki politikus megszökött az országból, de a BBC tévének az észak-iraki kurd térségben tartózkodó tudósítója olyan értesülést is hallott, hogy Azizt kivégezték. A tudósítók erősen hangsúlyozták ugyanakkor, hogy hivatalos forrásból lehetetlen megerősíttetni e híreket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.