időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Turisztikai fórum Tatabányán

MNO
2003.04.26. 11:46

A turizmust nem lehet fejleszteni a térségek gyarapítása nélkül, a térségfejlesztés pedig szükségessé teszi a települések gyarapítását - fogalmazott Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének (MTTSZ) elnöke.

A magyar turizmus felkészülése, a táj- és térség-marketing szerepe az EU-csatlakozás után című fórumon szombaton Tatabányán Szilvássy István elmondta: az MTTSZ fontos feladatának tartja, hogy tagjaival – önkormányzatokkal, tudományos intézményekkel, érdekképviseletekkel -, valamint az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvánnyal együttműködve a turizmus területén is csökkentse Magyarország lemaradását az EU-tagállamokhoz képest.

Hozzátette: valamennyi település alkalmas, illetve alkalmassá tehető arra, hogy valamilyen módon bekapcsolódjon a turizmusba, de ennek számos, nem csak anyagi jellegű akadálya van.
Követendő példának Visegrádot és azokat a Balaton környéki, néhány ezer állandó lakosú települést tartotta, amelyek azzal érdemelték ki a városi rangot, hogy a turisztikai szezonban a megnövekedett vendégseregről is megfelelő színvonalon tudnak gondoskodni a mindennapi élet leglényegesebb területein.

Kandikó József, a fórumnak helyet adó Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a turizmust ugyanúgy lehet és kell tervezni, mint például a gazdasági egységekét.
Hozzátette: e területen természetesen mások a szabályok, a mértékek és a célok, de pontosan meg lehet határozni például azt, hogy mik a feltételei a kellemes időtöltésnek, mitől lehet egyedien vonzó egy régió, egy tájegység vagy egy település.

Mundruczó Györgyné, a MÜTF docense elmondta: a fejlett európai uniós országokban kiemelt figyelmet fordítanak a belföldi turizmusra, ott a külföldiek többsége a szomszédos országokból érkezik.
A szakember szerint a hazai vendéglátóknak figyelembe kell venniük, hogy a külföldiek egyre inkább az aktív időtöltési lehetőségeket keresik.

Rámutatott, hogy az EU-tagállamokban már az a jellemző, hogy a lakosság nem egyszer, nyáron utazik el pihenni, hanem rövidebb időre, ám évente többször.
Megemlítette még: 2000-től egyre jobban érződik az a tendencia, hogy az unió állampolgárai takarékoskodnak, egyre kevesebbet költenek külföldön, de a magas szintű szolgáltatásokra továbbra is igényt tartanak – ídta hírül az MTI.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.